Razgovarali o reformama
0

Tihić se susreo s njemačkim predstavnikom u PIC-u

FENA
Sulejman Tihić (Foto: Arhiv)
Sulejman Tihić (Foto: Arhiv)
Predsjednik Stranke demokratske akcije Sulejman Tihić danas je razgovarao s Nikolausom Grafom von Lambsdorffom, specijalnim izaslanikom Ministarstva vanjskih poslova Njemačke za jugoistočnu Evropu i predstavnikom SR Njemačke u Vijeću za implementaciju mira, saopćeno je iz SDA.

Lambsdorff se interesirao za implementaciju izbornih rezultata i stavove SDA u vezi sa reformama Ustava Bosne i Hercegovine.

Tom prilikom kazao je da su postojeća ustavna rješenja kočnica za ekonomski razvoj ne samo države Bosne i Hercegovine nego i njenih entiteta, naglasivši kako bi u predstojećem periodu bh. političari trebalo da najozbiljnije pristupe problemu ustavne reforme.

Lider SDA je istakao da je suština nefunkcionalnosti sistema u Bosni i Hercegovini mogućnost blokiranja donošenja odluka na svim nivoima. On je između ostalog kazao kako ne postoji institucija u BiH koja ima nadležnost da deblokira rad institucija i donošenja odluka. Prema Dejtonskom sporazumu, to jedino može učiniti OHR. Zato je neophodno da se, u okviru reforme Ustava, nadležnosti OHR prenesu na institucije Bosne i Hercegovine.

Tihić je posebno istakao značaj ugradnje evropske klauzule u Ustav BiH, čime bi bila omogućena sinhronizacija bh. legislative sa zakonima i standardima Evropske unije, saopćila je Služba za odnose s javnošću SDA.