BiH
0

Tihić: SDA zadržala poziciju najjače političke stranke u BiH

FENA
Stranka demokratske akcije (SDA) zadržala je poziciju najjače političke stranke u Bosni i Hercegovini. Ovo je u noćašnjem obraćanju predstavnicima bh. medija istaknuo predsjednik SDA i kandidat za člana Predsjedništva BiH Sulejman Tihić, uz napomenu kako se izrečena ocjena temelji na prvim preliminarnim rezultatima kojima ova stranka raspolaže.

Prema njegovim riječima, SDA je zadržala vodeću poziciju u Hercegovačko-neretvanskom kantonu (HNK), Zeničko-dobojskom (ZDK), Unsko-sanskom (USK), Bosanskopodrinjskom (BPK) i Srednjobosanskom kantonu (SBK), dok podaci za ostale kantone u trenutku davanja izjave još nisu bili kompletirani.

Tihić je, istovremeno, izrazio zadovoljstvo činjenicom da je došlo do određenog porasta u odzivu bh. građana na izbore, te time što su izbori protekli u fer i korektnoj atmosferi.

Komentirajući upit u vezi s vodstvom lidera Stranke za BiH Harisa Silajdžića u utrci za Predsjedništvo BiH, te eventualnom odgovornošću SDA za takav rezultat, Tihić je kazao kako ne misli da je to greška stranke koju vodi, te, istovremeno ukazao na širi politički kontekst te situacije.

Pojasnio je kako je to posljedica radikalne retorike koja je uslijedila nakon neusvajanja ustavnih amandmana, te kasnijeg ponašanja Milorada Dodika, odnosno SNSD-a u RS-u, što je, prema njegovom mišljenju, proizvelo određene reperkusije na stavove u Federaciji BiH, kao i na raspoloženje birača uopće.