BiH
0

Tihić: SDA nije dobila poziv na sastanak o reformi policije, ne odustajemo od naših stavova

FENA
Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejman Tihić izjavio je danas u Banjoj Luci da on nije dobio poziv za sastanak vodećih stranaka u BiH sa visokim predstavnikom u BiH Miroslavom Lajčakom o reformi policije koji bi, prema određenim najavama, trebalo da se održi naredne sedmice, te naglasio da je stav SDA o toj reformi nepromijenjen.

"SDA nije zvanično dobila nikakav poziv za taj sastanak i ako ćemo govoriti o reformi policije u jednom širem smislu ja sam spreman da učestvujem, ali ako ćemo govoriti o one dvije ili tri varijante, koje predlaže Stranka za BiH i SNSD, ili HDZ, onda nema potrebe da SDA tu bude prisutna", naglasio je Tihić u izjavi novinarima pred početak sjednice Glavnog odbora stranke.

Naglasio je da njegova stranka ostaje pri svojim stavovima o reformi policije i neće podržati nijedno od ta tri predložena rješenja.

Tihić je odbacio optužbe nekih stranaka iz RS-a i predstavnika međunarodne zajednice da SDA time koči evropski put BiH.

"Oni nisu u pravu i mislim da su upravo te stranke sa dijelom međunarodne zajednice izigrali i evropske principe i Mostarski sporazum, kao i Akcioni plan o reformi policije napravljen u Sarajevu. Usvojen je samo jedan princip, a to je Dodikov princip - nema Evropske unije bez policije RS-a", rekao je lider SDA.

Tihić je naveo da njemu ne smeta policija RS-a, ali mu smeta to što nije proveden dogovor iz Mostara, u kojem je rečeno da će policije RS-a, Federacije BiH, te kantonalne policije biti dio jedinstvenog sigurnosnog sistema što je veoma bitno za efikasnost rada policije.

Prema sadašnjim rješenjima, dodao je, svaka policija, entitetska, kantonalna i policija RS-a, su potpuno samostalne, a koordinacije koje su napravljene na državnom nivou nemaju nikakvog uticaja, niti lokalna policijska tjela imaju ikakve obaveze da kontaktiraju i da daju informacije institucijama na državnom nivou.

"I kriminalci se organiziraju mimo entitetskih linija, a mi pravimo lokalna policijska tijela u okviru entitetskih i kantonalnih linija i na kraju smo se složili i sa tim, ali je problem da nije podržana koordinacija koja će koordinirati te aktivnosti", dodao je Tihić.

On se složio da postoje neke pojedinačne zajedničke akcije policija, ali da generalno građani nisu zadovoljni sa rezultatima borbe protiv kriminala, terorizma, ratnih zločina i korupcije.