Sastanak u Briselu
26

Tihić: SDA neće dopustiti da se donose odluke kršenjem Ustava

FENA
Sulejman Tihić
Sulejman Tihić
Na jučerašnjem dijalogu na visokom nivou posvećenom procesu pristupanja EU u Briselu, predsjednik SDA Sulejman Tihić naglasio je kako su stanje i situacija izuzetno složeni sa tendencijom daljnjeg pogoršanja, saopćeno je danas iz Službe za odnose s javnošću SDA.

"Svima je dobro poznato, vjerujem i vama u Evropskoj komisiji, a i šire, da je SDA u kontinuitetu od Dejtonskog sporazuma do danas bila apsolutno opredijeljena i otvorena za dijalog. Ne samo da je SDA učestvovala, već je bila i vodeća snaga u kreiranju i postizanju dogovora uključujući i one o formiranju Vijeća ministara BiH, popisu stanovništva, sistemu državne pravne pomoći, vojnoj i državnoj imovini", rekao je Tihić u Briselu, navodi se u saopćenju.

Istakao je da budžet nisu podržali "jer smo prije svega, mimo ustaljene prakse EU, kao dio parlamentarne većine iz nama nepoznatih razloga bili isključeni iz procesa njegova usuglašavanja."

Dodao je da činjenice svakodnevno to i potvrđuju, da predviđena sredstva nisu ni minimum od onoga što je neophodno za finansiranje i normalan rad institucija BiH, ponajprije onih koje su nadležne upravo za ispunjavanje uvjeta iz domena evropskoga puta naše zemlje.

Zato smatra da će biti usporen i doveden u pitanje i cjelokupan proces pristupanja BiH Evropskoj uniji i NATO -u.

Tihić je naglasio da se pokušaji isključivanja SDA iz vlasti provode uz "najbrutalnija kršenja Ustava i zakona, što neminovno BiH i njeno društvo vodi u anarhiju i definitivno udaljava od evropskoga puta".

Neki akteri i vinovnici ove političke krize, kaže on, upravo na djelu pokazuju koliko drže do evropskih i demokratskih principa koji su utemeljeni na poštivanju zakona i procedura.

"I za to vrijeme, u BiH se uglavnom ništa ne radi na ispunjavanju uvjeta za članstvo u EU. SDP je, uz beskrupulozno kršenje Ustava i zakona, inicirao proces smjena i klasičnih staljinističkih čistki samo sa jednim ciljem – da što prije u potpunosti ovlada javnim preduzećima i resursima, policijom i pravosuđem, kao i javnim medijima", kazao je Tihić.

Kako tvrdi SDA, na "nelegalno održanoj sjednici" Zastupničkog doma Parlamenta Federacije izvršena su, suprotno zakonu i procedurama, imenovanja novih članova Upravnog odbora Federalne televizije.

Na pitanje medija kako se to može uraditi bez konkursa i ostalih zakonom propisanih procedura, odgovor SDP-a je: "Procedure bi mogle potrajati, a mi hoćemo da što prije završimo sa tim!" To dokazuje da se SDP nikada nije iz Komunističke partije transformirala u modernu socojaldemokratsku partiju evropskoga tipa, te da još uvijek funkcionira u vremenima komunizma kada se sve radilo dekretom, navodi se u saopćenju.

Zaključak sastanka bio je da SDA neće dopustiti da se kršenjem Ustava, zakona i procedura donose odluke, a niti će takve odluke poštovati.

"SDA će kao i uvijek, nastaviti poštivati sve potpisane dogovore postignute prvenstveno njenim zalaganjem. I dalje ćemo podržavati sve što je dobro za BiH i njene narode i građane i što nas približava EU i NATO. Opredijeljeni smo za provođenje presude Evropskog suda za ljudska prava u slučaju Sejdić – Finci", rekao je Tihić.

Također, kaže da će insistirati da se osigura puni legitimitet izbora predstavnika konstitutivnih naroda u institucijama nadležnim za etničko predstavljanje i zaštitu etničkih interesa bh. konstitutivnih naroda i ostalih.

"Međutim, SDA nipošto neće pristati na asimetrična rješenja u bh. entitetima kada je riječ o načinu izbora članova Predsjedništva BiH, niti ćemo pristati na uspostavu druge izborne jedinice u Federaciji BiH", navedeno je.

U delegaciji SDA bio je i Sadik Ahmetović, ministar sigurnosti BiH i potpredsjednik SDA.