Suprotni stavovi o promjeni Ustava
0

Tihić: Sada su i stranci svjesni razlika koje postoje među nama

SRNA/Sarajevo-x.com
Sulejman Tihić
Sulejman Tihić
Predsjednik SDA Sulejman Tihić izjavio je Srni da su se na kolokvijumu "Da li je Ustav BiH kompatibilan sa EU?", koji se održava u italijanskom gradu Kadenabija i u čijem radu učestvuju lideri šest najvećih političkih stranaka u BiH, pokazale sve razlike koje postoje između šest političkih lidera kada je riječ o ustavnim promjenama u BiH.

"Razgovarali smo o mogućim ustavnim promjenama u procesu priključenja BiH EU i NATO. Pokazale su se sve razlike koje postoje između nas kada je riječ o ustavnim promjenama, tako da su i stranci možda sada više svjesni razlika koje između nas postoje, nego prije ovoga sastanka", rekao je Tihić u telefonskoj izjavi Srni.

   On je istakao da, kada je riječ o promjeni ustava BiH, postoje razlike između predstavnika Republike Srpske, koji su za to da se izvrše izmjene ustava u pravcu provođenja odluke suda u Strazburu i druge strane, koja bi, kako je rekao, voljela da te promjene zahvate i više oblasti.

   Tihić tvrdi da su te promjene s ciljem dobijanja funkcionalnije i efikasnije strukture BiH, kako bi jedna takva struktura bila spremna da se nosi sa onim što predstoji kada je riječ o članstvu BiH u EU.

   On je dodao da su predsjednici političkih stranaka iz BiH, prije početka kolokvijuma, razgovarali o mogućem terminu kada bi se ponovo sastali radi dogovora o formiranju Vijeća ministara BiH i rješavanju drugih pitanja, poput popisa stanovništva, sistema državne pomoći i provođenja odluke u slučaju "Sejdić i Finci".

TV Al Jazeera Balkan je prenijela večeras da će domaćin narednih pregovora o formiranju Vijeća ministara biti Sulejman Tihić, koji također sutra napušta Italiju.