BiH
0

Tihić: Reforme ustava i policije ne odgovaraju ratnim zločincima i kriminalcima

FENA
U Sarajevu je danas počela sjednica Nadzornog odbora Vijeća za implementaciju mira, na kojoj su i predsjednici političkih stranaka prezentirali svoja viđenja o aktualnoj političkoj situaciji u našoj zemlji.

Predsjednik SDA Sulejman Tihić, podsjetio je kako je u junu 2006. godine, neposredno nakon neusvajanja amandmana na Ustav Bosne i Hercegovine, prognozirao radikalizaciju stanja i zastoj u provođenju reformi i evropskog puta naše zemlje.

Bilo je realno očekivati da se takvo stanje odrazi i na rezultate općih izbora, tj. da pobijede snage nesklone dogovorima i kompromisima. Nažalost, ostvarila se i ta prognoza. Od tada, pa do danas, još smo dalje u ispunjavanju uvjeta za zatvaranje Ureda visokog predstavnika i ukidanje bonskih ovlasti , naglasio je predsjednik SDA, saopćila je Služba za odnose sa javnošću SDA.

Tihić je nadalje naglasio kako je osnovni uzrok sadašnjeg stanja i problema nefunkcionalan i skup politički sistem (13 ustava koji nikada nisu međusobno usuglašeni). Ustav Bosne i Hercegovine, kao sastavni dio Dejtonskog sporazuma, sadrži cijeli spektar mogućnosti opstrukcije rada državnih institucija kako u zakonodavnoj, tako i izvršnoj vlasti. Gotovo sve institucije Bosne i Hercegovine utemeljene su i funkcioniraju na principu etničkog pariteta i konsenzusa. Institut korištenja veta i zaštite etničkog, odnosno entitetskog interesa postavljen je široko i koristi se bez ograničenja, često u svrhu ostvarenja određenih ličnih interesa. Upravo zbog te činjenice predviđen je Aneks X - civilna implementacija – Ured visokog predstavnika koji jedini može deblokirati razne opstrukcije. Zbog ovakvoga ustavnog sistema, često je slučaj da entiteti nesmetano funkcioniraju, dok su državne institucije blokirane. Zato je Bosni i Hercegovini još uvijek neophodan Ured visokog predstavnika sa bonskim ovlastima.

Odluke visokih predstavnika bile su korisne za Bosnu i Hercegovinu u funkciji implementacije Dejtonskog sporazuma i sprečavanja antidejtonskog djelovanja. Takve su i najnovije odluke visokog predstavnika Miroslava Lajčaka o izmjenama i dopunama Zakona o Vijeću ministara Bosne i Hercegovine i Poslovnika o radu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine. Njima se osigurava efikasniji rad ovih institucija koje su, zbog neodgovornosti članova Vijeća ministara i Parlamentarne skupštine BiH često bile opstruirane. U svakom slučaju, odluke su u skladu sa Ustavom Bosne i Hercegovine i nisu usmjerene na osporavanje ili tzv. reduciranje prava srpskog (niti bilo kog drugog) naroda i etničkih interesa RS, kazao je predsjednik SDA.

On je upozorio i na veliki broj ratnih zločinaca na slobodi i rasprostranjen organizirani kriminal kao drugi uzrok aktualne situacije u našoj zemlji. Tihić je istakao kako su ove dvije grupacije veoma često povezane i imaju mogućnost uticaja na aktualne vlasti i institucije. Upravo tim snagama ne odgovara niti ustavna, ni reforma policije, kao ni funkcioniranje pravne države uopće. Istovremeno, još uvijek nisu razvijene institucije koje bi se mogle efikasno boriti protiv organiziranog kriminala i ratnih zločinaca. U određenom smislu, ne postoji ni iskrena politička volja za podršku ovakvim institucijama. Istina, ovo nije problem samo Bosne i Hercegovine, već manje-više cijelog regiona.

Za prevazilaženje ove situacije, predsjednik SDA je kazao da što prije moramo početi sa ustavnom reformom, a uporedo razvijati i jačati institucije pravne države, posebno segmente sigurnosnog i pravosudnog sistema. Ovo moraju raditi domaće političke snage, ali nam je također potrebna pomoć međunarodne zajednice u raznim formama i sadržajima.

Važno je da međunarodna zajednica i Ured visokog predstavnika imaju jasan, jedinstven i odlučan stav. Kada god to nije bio slučaj (najnoviji primjer tumačenja triju principa EU za reformu policijskih struktura!), bilo je mnogo teže postići dogovor između domaćih političkih aktera, što znatno usporava reformske procese u Bosni i Hercegovini.

Rješenja treba da budu rezultat kompromisa i dogovora i ne smiju sadržavati nikakve mogućnosti majorizacije i dominacije bilo kog naroda kako na nivou države, tako i entiteta i svih ostalih nivoa vlasti. Sa druge strane, također ne smiju ostavljati mogućnost zloupotreba etničkog i entitetskog interesa. Treba osigurati mehanizme deblokade državnih institucija (nastale uslijed nedefiniranog i neselektivnog korištenja zaštite vitalnih nacionalnih interesa). Potrebno je naći pravu mjeru koja će osigurati ravnopravnost i poštivanje prava svih naroda i građana, ali da ujedno budu spriječene zloupotrebe i opstrukcije rada institucija države Bosne i Hercegovine. Zato je za Bosnu i Hercegovinu izuzetno važno potpuno ispunjavanje uvjeta i nedvojbeno prihvatanje evropskih i demokratskih standarda suvremenog svijeta. Postojeći sistem potpuno štiti etnička i entitetska (kolektivna) prava, ali su gotovo potpuno zanemarena prava pojedinca i države.

Unatoč svemu, Tihić ističe da vjeruje u Bosnu i Hercegovinu – državu ravnopravnih naroda i građana, gdje se već stotinama godina najintenzivnije prepliću i, uglavnom u miru i uzajamnom uvažavanju, koegzistiraju najveće svjetske monoteističke religije i kulture. Evropski put naše zemlje nema alternativu! Sada prvenstveno mi – građani Bosne i Hercegovine, polažemo civilizacijski ispit suživota i tolerancije kao temelj naše, ali i evropske budućnosti. Zajedno sa nama, ovaj ispit polaže i međunarodna zajednica jer se u Bosni i Hercegovini brani ideja Evropske unije i demokratskog svijeta, utemeljenog na jednakim pravima za sve, a demantiraju klaustrofobične teorije o sukobu civilizacija, prenosi Služba za odnose sa javnošću SDA.