BiH
0

Tihić razgovarao sa renomiranim turskim privrednicima

FENA
Sulejman Tihić (Foto: Arhiv/Sarajevo-x.com)
Sulejman Tihić (Foto: Arhiv/Sarajevo-x.com)
Predsjednik SDA Sulejman Tihić primio je delegaciju renomiranih privrednika Republike Turske iz sfere prehrambene industrije.

Gosti iz Turske su predstavili projekt u okviru kojeg je predviđeno formiranje više od 1.000 farmi i otvaranje 2.500-3.000 novih radnih mjesta. Ukupna izvozna vrijednost projekta bi iznosila 500 miliona konvertibilnih maraka, dok bi se povećanje u unutrašnjoj trgovini Bosne i Hercegovine kretalo oko 300 miliona. Na ovaj način bi se omogućio ne samo razvoj primarne grane djelatnosti, već bi bio osiguran i razvoj mnogih drugih djelatnosti prehrambene industrije.

Turski partneri u projektu bili bi renomirani proizvođači mlijeka, mliječnih proizvoda i niza drugih prehrambenih artikala sa osiguranim tržištima i plasmanima roba i proizvoda iz Bosne i Hercegovine, širom Evrope i svijeta, od Sjedinjnih Američkih Država do Japana. Radi se o kompanijama koje su na svjetskim tržištima prisutne preko 30 godina.

Predsjednik Tihić izrazio je veliko zadovoljstvo ozbiljnim i studioznim pristupom ispitivanju resursa i kapaciteta Bosne i Hercegovine te se zajedno sa predstavnicima SDA u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti na svim nivoima stavio na raspolaganje uglednim privrednicima.

U nastavku je naglasio „da izuzetno dobra politička saradnje dvije prijateljske zemlje mora biti praćena snažnijim ekonomskim povezivanjem i unapređenjem privredne saradnje“.

Aybar Uluca, kao vođa projekta je, uz iskazanu podršku ovako snažnog partnera sa bosanskohercegovačke strane, izrazio „duboku uvjerenost u uspješnu implementaciju projekta, koji će unaprijediti cjelokupnu prehrambenu industriju naše zemlje, razvoj ruralne sredine te obrazovnih kapaciteta veterinarskog i poljoprivrednog fakulteta“, saopćila je Služba za odnose sa javnošću SDA.