BiH
0

Tihić: Promjena Ustava BiH moguća iduće godine

NINA
Iduće bi godine trebalo doći do izmjena Ustava BiH, čime bi se omogućilo stvaranje moderne, funkcionalne i jeftinije državne strukture te prijem BiH u euroatlantske integracije, kazao je na današnjoj sjednici Glavnog odbora SDA u Sarajevu predsjednik te stranke Sulejman Tihić.

On je naglasio i da bi se polovinom februara iduće godine trebala održati glavna rasprava o tužbi BiH protiv SCG-a za genocid i agresiju, tako da se do tada moraju izvršiti sve pripreme i osigurati dokazi kako bi se stvorili preduslovi za pozitivno rješavanje tog spora.

Na sjednici su ponovno predstavljeni izborni rezultati koji, prema riječima potpredsjednika te stranke Elmira Jahića, još jedanput pokazuju da su postavljeni izborni ciljevi realizovani.

Za te rezultate, prema njegovim riječima, zaslužan je sistemski rad cjele stranke. Slično mišljenje Jahiću ima i Tihić koji kaže da su svi problemi i nesuglasice riješeni unutar tijela stranke, s tim da su uvažena različita mišljenja i donesen je stav većine.

''Zbog toga se nisu mogle ostvariti neke prognoze o sukobima i podjelama unutar SDA. Bez obzira na određene razlike, ostali smo jedinstvena i snažna stranka'', kazao je Tihić.

Na sjednici odbora dane su i smjernice za osnivanje 4. redovnog kongresa i izbora tijela ove stranke jer je do isteka četverogodišnjeg mandata ostalo još 11 mjeseci. Kongres bi se trebao održati 26. maja iduće godine, kazao je Tihić dodajući da se tog datuma navršava i 15 godina od osnivanja SDA.