BiH
0

Tihić primio njemačkog ambasadora u BiH

FENA
Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejman Tihić primio je danas u Sarajevu ambasadora SR Njemačke u BiH Joakima Šmita.

Čestitajući Tihiću pobjedu SDA na općinskim izborima, ambasador Šmit je istakao da je to direktna podrška politici i konstruktivnom aranžmanu SDA na bh. političkoj sceni, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću SDA.

"SDA je konzistentno i predano slijedi put izgradnje i jačanja demokratske BiH - države ravnopravnih naroda i građana i njenu evroatlantsku perspektivu. Tokom protekle dvije godine, naši građani su se još jedanput uvjerili da politika SVE ILI NIŠTA daje NIŠTA", kazao je Tihić.

On je podsjetio da, za razliku od nekih drugih političkih stranaka, SDA nije kampanju bazirala na nacionalističkoj retorici ili priči o nastupima u međunarodnim organizacijama i nekim njihovim neobavezujućim dokumentima. Za razliku od njih, SDA se bazirala na životna pitanja građana i insistira na punoj implementaciji Dejtonskog sporazuma, navodi se u saopćenju.

Tihić i Šmit razmijenilu su i mišljenja o aktualnim pitanjima te istaknuli neophodnost i hitnost promjene Ustava kao uvjet za ispunjavanje obaveza koje je BiH preuzela potpisivanjem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Složili su se da aprilski paket može biti osnov za nastavak ovog procesa.

Tihić je iznio stavove SDA i argumente zašto OHR ne može biti zatvoren prije potpune implementacije Dejtonskog sporazuma.