BiH
0

Tihić preuzeo dužnost predsjedavajućeg Doma naroda od Filipovića

FENA
Dosadašnji predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Ilija Filipović predao je danas ovu dužnost Sulejmanu Tihiću.

Filipović je na konferenciji za novinare održane ovim povodom kazao da je ovaj dom u proteklih osam mjeseci od svog konstituiranja mogao učiniti više, ali je bio nedovoljan broj zakonodavnih akata, što se odrazilo i na učinkovitost Doma naroda.

Uprkos svim problemima, naglasio je Filipović, u proteklih osam mjeseci bilo je i svijetlih trenutaka u radu Doma naroda. Doneseno je 37 zakona, od čega 17 nametnutih odlukama visokog predstavnika, data je saglasnost za niz dokumenata, ali se još čeka da Predsjedništvo BiH ratificira ugovor o dvojnom državljanstvu s Hrvatskom, kako je to ranije učinilo sa Srbijom.

Filipović se nada da će naredni period u radu Doma naroda biti u boljem ozračju i da će Tihić nakon osam mjeseci, kada bude predavao dužnost Mladenu Ivaniću, moći izaći s boljim rezultatima.

Novi predsjedavajući Tihić je najavio da će raditi u skladu s Ustavom, posebno što ovaj dom štiti nacionalne interese tri konstitutivna naroda.

Naglasio je da bi mu bilo posebno drago da do kraja njegovog mandata nijedan klub ne zatraži zaštitu vitalnog nacionalnog interesa od Ustavnog suda BiH, jer bi to značilo da je osiguran konsenzus sva tri naroda.

Tihić smatra da u ovaj mandatni period ulazi u finalu složene političke situacije u zemlji i regionu, ali se nada da će predati dužnost Ivaniću kada situacija bude u boljem stanju.

Za Tihića je aktualna kriza u zemlji uvjetovana unutarnjim i vanjskim faktorima te smatra da su odluke visokog predstavnika Miroslava Lajčaka o boljem funkcioniranju institucija BiH bile samo povod jer nisu dirale u prava srpskog naroda i Republike Srpske.

Osnovni uzrok, kazao je on, leži u nefunkcionalnom ustavnom uređenju BiH.

  • Na svim mjestima imamo mehanizme blokade, a ne deblokade. Ustavi su pravljeni u vrijeme velikog nepovjerenja, a nikada nisu potpuno usaglašeni jedni s drugima, rekao je Tihić.

Ivanić s druge strane smatra da su problemi unutarnji, a ne vanjski te da je veći problem od kompliciranog ustavnog uređenja nedostatak saglasnosti.

On naglašava da predstoje dva važna datuma. Najprije to je 1. decembar do kada je visoki predstavnik dao rok za usvajanje odluke o Poslovniku. Ivanić kaže da neke partije nisu zainteresirane za razgovore o tom pitanju, što može povećati krizu. Drugi datum je rok od 30 dana nakon što je Predsjedništvo BiH primilo na znanje ostavku predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Nikole Špirića, za koje vrijeme mora biti imenovan novi mandatar.

Filipović, Tihić i Ivanić saglasni su u tome da vanredni izbori ne bi riješili ništa niti bi znatnije promijenili postojeće stanje, mada Filipović nije isključio ni tu opciju.