5. Kongres SDA
0

Tihić predstavio izvještaj o radu stranke

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejman Tihić je na Petom kongresu te stranke u Sarajevu podnio izvještaj o radu stranke između dva kongresa te predstavio Programsku deklaraciju.

Tihić je, između ostalog, kazao da su period 2005.-2009. godina obilježila dva izborna ciklusa i to opći izbori 2006. i lokalni 2008. godine.

Po njegovim riječima, u oba ciklusa SDA je zadržala vodeću poziciju, iako je na izborima za člana Predsjedništva BiH izabran njegov protukandidat.

U kontekstu generalne političke scene, Tihić je kazao da se ovaj period može podijeliti na dva dijela, period 2004.-2006. godina kada su provođene snažne reforme u poreznom, carinskom, sigurnosnom, odbrambenom sistemu.

„U tom periodu 2006. bio je postignut i vrlo dobar sporazum o prvoj fazi ustavne reforme kojim je država BiH bila jača i funkcionalnija. Išlo se u pravcu slabljenja institucija entiteta, jačanja države i bolje funkcionalnosti države. Nažalost, za usvajanje ovoga prijedloga nedostajala su dva glasa. Time nije srušen samo paket amandmana na Ustav već je srušena politika dogovora i kompromisa, politika korak po korak, ali stalno naprijed kakvu je vodio i zastupao naš rahmetli predsjednik Alija Izetbegović“, kazao je Tihić.

Nakon ubjedljive pobjede na lokalnim izborima smatrali smo, dodao je, obavezom da nakon više od dvije godine nacionalističke retorike, stagnacije i destrukcije njenih institucija ponovo pokrenemo procese dijaloga, dogovora i rezultat toga jeste Prudski proces u kojem BiH nije izgubila ništa, ali jeste dobila.

Podsjetio je da je iz prudskog procesa proisteklo rješavanje pravnog statusa Distrikta Brčko „koji je za Dejton bilo previše teško i delikatno, a sada je riješeno na najbolji mogući način zahvaljujući dogovoru i kompromisu“.

Svjesni smo, kazao je Tihić, da dogovorom, dijalogom, kompromisom s političkim predstavnicima drugih naroda i građana možemo i moramo rješavati probleme i otvorena pitanja.

Predstavljajući Programsku deklaraciju SDA 2009.-2013. kazao je da ona predstavlja kontinuitet politike SDA na njenom reformskom i evropskom putu.

„Još jednom u ovoj deklaraciji potvrđena je pozicija SDA kao bh. narodne stranke političkog centra otvorene za sve građane BiH koji prihvataju nezine političke ciljeve“, kazao je Tihić.