Igor Radojičić
0

"Tihić predlaže unitarizaciju BiH"

SRNA
Igor Radojičić (Foto: Arhiv)
Igor Radojičić (Foto: Arhiv)
Prijedlog predsjednika SDA Sulejmana Tihića da mandatara za Vijeće ministara predloži SDP BiH, jer je osvojila najviše glasova, ali i da vodi računa o etničkom elementu kandidata, je pokušaj SDA i SDP-a unitarizacije BiH drugim sredstvima, ocijenio je potpredsjednik SNSD-a Igor Radojičić.

"Radi se o stalnim pokušajima revizije temelja Dejtonskog sporazuma, samo što je to u slučaju Harisa Silajdžića bilo na retorici direktnog nacionalizma, dok je to sada umotano u takozvanu građansku opciju. U suštini se radi o potpuno istoj politici s namjerom da se revidira zastupljenost entiteta i konstitutivnih naroda", smatra Radojičić.

On je pojasnio da bi u tom slučaju partije kojima su izborna baza Bošnjaci uvijek bile u poziciji da predlažu predsjedavajućeg Vijeća ministara. "Ukoliko bi SDP išao na tu vrstu pokrivanja mjesta predsjedavajućeg iz reda hrvatskog naroda, onda bi to veoma ozbiljno iritiralo jedan konstitutivni narod, kojem je SDP već, da kažem, na prevaru oteo mjesto člana Predsjedništva", rekao je Radojičić za sutrašnji broj "Nezavisnih novina".

Komentarišući Tihićevu izjavu da je SNSD neprincipijelan, jer se zalaže za rotaciju na mjestu Vijeća ministara, a istovremeno predlaže Srbina za ministra spoljnih poslova, Radojičić je rekao da se princip rotacije poštuje na poziciji predsjedavajućeg, ali da je nemoguće taj princip poštovati na ministarskim mjestima.

"Na ministarskim mjestima ni do sada nije bilo moguće ispoštovati princip potpune rotacije zato što je kompozicija Vijeća ministara tri-tri-četiri i što mora biti zastupljenost najmanje četiri iz RS", rekao je Radojičić, ilustrujući to činjenicom da su Hrvati do sada uvijek imali ministra finansija, a da na mnogim drugim ministarstvima nisu imali nikog.

Radojičić je rekao da će SNSD insistirati da RS u novom sazivu Vijeća ministara ima četiri ministarska mjesta, od kojih bi dva bila Ministarstvo spoljnih poslova i Ministarstvo finansija.

Ivo Miro Jović iz HDZ BiH smatra da je neprihvatljivo da SDP BiH, koja, kako tvrdi, ima podršku manje od jedan odsto pripadnika jednog naroda, u ime tog naroda predlaže mandatara. "Nisu svjesni u kakvu avanturu ulaze. To je međubošnjački dogovor SDA i SDP-a, koji ne može proći", rekao je Jović.
Bakir Izetbegović, novoizabrani bošnjački član Predsjedništva BiH i kadar SDA, kaže da je još preuranjeno govoriti o konkretnim pozicijama, ali da će on poštovati sve ono što odluče organi stranke i predsjednik stranke.

Potpredsjednik SDP BiH Slobodan Popović ističe da je kandidatura lidera ove stranke Zlatka Lagumdžije za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH neformalnog karaktera, jer partija još nije ni definisala da je dio budućih vladajućih struktura

"Svi će imati pravo da predlažu svoje kandidate i o svemu će moći da se dogovora", rekao je Popović i dodao da SDP BiH odbija da prihvati princip da postoji ekskluzivitet određenih političkih partija na pripadnike određenih naroda.