BiH
0

Tihić pozvao Srbiju da odustane od sporazuma s Republikom Srpskom

FENA
Predsjedavajući Predsjedništva BiH, predsjednik SDA i kandidat te stranke za člana Predsjedništva BiH Sulejman Tihić danas je u Mostaru pozvao vlasti Republike Srbije da odustanu od zaključivanja sporazuma o posebnim odnosima s bh. entitetom Republikom Srpskom.

Na konferenciji za novinare u Mostaru, Tihić je izrazio zabrinutost činjenicom da u razgovorima o spomenutom sporazumu ne sudjeluju predstavnici drugih konstitutivnih naroda Republike Srpske i BiH.

On je istaknuo da je entitet Republika Srpska sada zajednica i Bošnjaka, i Srba i Hrvata, te da se zbog toga u bilo kakav sporazum trebaju uključiti i predstavnici drugih naroda.

"Bilo kakvi posebni odnosi entiteta Republike Srpske s državama bivše Jugoslavije moraju imati suglasnost i institucija BiH", zaključio je Tihić.

Lider SDA osvrnuo se i na pitanje referendum u Republici Srpskoj, kazavši kako se radi o antiustavnom činu koji se ne može pravdat ni na koji način, pa ni zahtjevima za ukidanje entiteta.

"Zahtjevi za ukidanje entiteta, odnosno zahtjevi za drukčiju organizaciju države su sasvim legitimni ustavni zahtjevi, a druga je stvar da li mogu proći parlamentarnu proceduru. Pitanje referenduma zaključeno je 1992. godine kada je u pitanju Balkan i zemlje bivše Jugoslavije", kazao je Tihić.

Po njegovom mišljenju neusvajanje amandmana na Ustav BiH na neki način je zaustavilo pozitivne dejtonske procese u BiH, kao i procese o kojima postoji politički sporazum i koji su trebali biti realizirani, poput reforme policijskih snaga.

"Neusvajanje amandmana dalo je na određeni način za pravo Miloradu Dodiku i strankama u Republici Srpskoj da i oni ne žele sporazum o reformi policije što nije dobro za jedinstveni sigurnosni sustav koji moramo graditi i put BiH u Europu", zaključio je Tihić.