BiH
0

Tihić posjetio općinu Novi grad

NINA
Član Predsjedništva BiH Sulejman Tihić povodom, kako je kazao, predstojeće ustavne promjene, odnosno unutrašnjeg uređenja države na dva nivoa vlasti - državne i općinske, posjetio je općinu Novi grad Sarajevo.

Naime, Tihić ovih dana aktivno obilazi sarajevske općine s ciljem da se informiše o problemima s kojima se te općine susreću. Dosad je posjetio općine Ilidža i Novo Sarajevo, a planira posjetiti i sve preostale općine na teritoriji Kantona Sarajevo.

Prema Tihićevim riječima, ove godine se očekuju ustavne promjene u BiH koje će rješavati pitanje glavnog grada, te je u skladu s tim funkcioniranje lokalne samouprave jako važno za unutrašnje uređenje države.

Kako je kazao načelnik općine Novi grad Sarajevo Damir Hadžić, predstojeće vrijeme je ono kada će pozicija lokalne zajednice u KS-u i cijeloj BiH biti značajno popravljena u odnosu na današnju situaciju.

"Ako želimo normalnu, funkcionalnu i jeftinu državu, ne bi se smjelo imati puno nivoa vlasti. Zato je važno da se u ovom pravcu postigne što veći konsenzus. BiH je mala zemlja i ovakav sadašnje uređenje ne bi mogla finansijski izdržati", ističe Tihić.

Naglašeno je da Općina Novi grad s proračunom od 16 miliona maraka ne može zadovoljiti potrebe oko 120 hiljada svojih stanovnika.