BiH
0

Tihić podržava regionalnu povezanost

SRNA
Lider Stranke demokratske akcije /SDA/ Sulejman Tihić rekao je da podržava čvrstu regionalnu povezanost i da granice BiH sa Srbijom, Hrvatskom i Crnom Gorom treba da budu kao granice u EU.

"Za BiH veoma je značajno da, uz dobre i prijateljske odnose, ima i kvalitetnu i punu regionalnu saradnju sa Srbijom, Hrvatskom i Crnom Gorom i da granice u tom dijelu budu kao i u EU", istakao je Tihić.

Tihić je rekao da je budućnost BiH regionalna saradnja i integracija u EU i NATO i dodao da za  čvrstu regionalnu povezanost zemalja ovog dijela Evrope postoje svi uslovi i potencijali -  kompatibilna privreda i infrastruktura.

On nije zadovoljan "stagnacijom odnosa" BiH i Srbije i time što se niko od članova Predsjedništva BiH do sada nije sastao sa predsjednikom Srbije Borisom Tadićem.

"Došlo je do stagnacije i zastoja u odnosima sa Srbijom, što nije u interesu BiH, koja mora da reaguje, jer su predsjednik i Vlada Srbije za iskreno rješavanja svih pitanja", izjavio  je Tihić za  Tanjug. 

On je ocijenio da je izlaz iz trenutne krize u "dijalogu, razgovorima i dogovorima" predstavnika sva tri naroda, bez nametanja rješenja. 

Tihić smatra da Predsjedništvo BiH mora da što prije imenuje ambasadora BiH u Srbiji, koji treba da bude ličnost koja će da povezuje dvije države.