Sarajevo
14

Tihić: Pitanje Srebrenice je političko, pravno i moralno pitanje

FENA
Sulejman Tihić (Foto: A. Panjeta/Arhiv/Klix.ba)
Sulejman Tihić (Foto: A. Panjeta/Arhiv/Klix.ba)
Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejman Tihić izjavio je danas u Sarajevu da pitanje Srebrenice nije samo političko, pravno veći i moralno pitanje.

"Ima linija ispod koje ne možemo ići“, kazao je Tihić danas novinarima.

Očekujem, dodao je, da sutra prvenstveno pokušamo postići dogovor lidera koji su pozvani. Ukoliko ne bude dogovora onda će, kazao je Tihić, SDA izaći sa svojim stavovima i onim kako vidi rješenje toga problema.

"U SDA prvenstveno smo opredijeljeni da se izmijeni Izborni zakon i omogući glasanje svim građanima Srebrenice koji su '91. godine imali prebivalište, bez obzira na etničku pripadnost.

Drugo, ako to nije moguće tako nabrzinu izvesti, jeste da se izbori odgode. Ukoliko ni jedno, ni drugo ne bude bilo urađeno, mi razmišljamo, o tome nije donesna odluka, da bojkotujemo provođenje ovih izbora, jer ne želimo dati legitimitet izboru načelnika iz političke opcije koja negira genocid, koja umanjuje značaj genocida i stradanja koji se dogodio. A to bi se dogodilo ukoliko se održe izbori po postojećem Izbornom zakonu“, kazao je Tihić.

Dodao je da su, koliko zna, na sastanak koji bi trebao biti održan sutra, pozvani i SDPBiH, Stranka za BiH i SBBBiH.

Kako je ranije objavljeno, lideri SDP-a BiH, SDA, SBB BiH i Stranke za BiH razgovarat će o lokalnim izborima u Srebrenici i mogućnosti rješenja za taj grad koji je na posljednjim lokalnim izborima 2008. godine imao poseban status jer su preživjeli Srebreničani mogli glasati na lokalnim izborima bez obzira na mjesto prebivališta.