BiH
0

Tihić: Ovo je atak na državu BiH

FENA
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Sulejman Tihić, obišao je u poslijepodnevnim satima šehidsko mezarje na Kovačima, mjesto, na kojem je, kako je istakao nakon obilaska izvršen teroristički čin.

"Ovo je udar ne samo na mezarje već i atak na državu BiH, mir, toleranciju, suživot i na sve ono za što se borio i zalagao Alija Izetbegović", izjavio je Tihić.

On je istakao da je ovo, pored ostalog, još jedan pokušaj da se destabilizira sigurnosna situacija i prilike u zemlji.

"Mi koji smo na putu rahmetli Izetbegovića i koji slijedimo njegovu ideju, sigurno ćemo se zalagati za BiH kao državu ravnopravnih naroda i građana. Učinit ćemo sve da ovo što se desilo ne bude povod za radikalizaciju prilika kod bošnjačkoga naroda, kod patriota koji su poštovali i voljeli Izetbegovića", kazao je Tihić.

Komentirajući činjenicu da mezar Alije Izetbegovića nije bio adekvatno zaštićen, Tihić je rekao da će istraga pokazati gdje su i kako je došlo do propusta.

"Jedno vrijeme je Vojska Federacije držala počasnu stražu a kasnije, kada je to prešlo na državni nivo, nije postignuta saglasnost da oni ostanu i dalje", objasnio je predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Tihić je dodao kako je brigu o mezarju šehida i mezaru Alije Izetbegovića preuzeo Kanton Sarajevo, odnosno Fond za zaštitu i održavanje grobalja šehida i poginulih boraca.

Prema informacijama koje imam, sinoć ovdje nije bilo ni rasvjete ni video nadzora niti fizičkoga osiguranje a to smatram propustom", izjavio je Tihić.

Mezaje na Kovačima je posjetio i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Adnan Terzić koji je, također, ovaj čin okarakterizirao kao teroristički akt.

"Svi narodi, sve vjere i civilizacije imaju kult nediranja mrtvih. Onaj um koji je smislio ovaj čin ne pripada niti jednoj civilizaciji niti jednom narodu", kazao je Terzić.

On je izrazio nadu da će organi koji su zaduženi za rasvjetljavanje terorističkog akta uskoro doći do konkretnih informacija te dodao da je SIPA oformila posebnu jedinicu koja će istraživati ovaj zločin.