BiH
0

Tihić o koalicionom sporazumu sa SBiH: Želimo otprilike iste amandmane

FENA
Predsjednik SDA Sulejman Tihić je na novogodišnjoj pres-konferenciji u Sarajevu dao svoje mišljenje o koalicionom sporazumu sa Strankom za BiH.

Mi smo sa Strankom za BiH potpisali jedan sporazum, koji ima 11 stranica i koji tretira sva najvažnija pitanja države, entiteta i društva, počev od općih pitanja, do pojedinačnih: monetarne i fiskalne politike, poljoprivrede, telekomunikacija, energije, borbe protiv kriminala, nezakonito stečene imovine, do zakona o glavnom gradu BiH i pravima političkih zatvorenika itd“, kazao je danas predsjednik SDA Sulejman Tihić na novogodišnjoj pres-konferenciji u Sarajevu.

Zamoljen za komentar o sporazumu o koalicionim odnosima koji su jučer potpisali SDA i Stranka za BiH, Tihić je naglasio da postoje određene razlike kada su u pitanju amandmani.

„Mi želimo, otprilike, iste amandmane. Na kraju, želimo ista rješenja, ali kako do njih doći, na koji način, kada - tu postoje razlike između nas i Stranke za BiH. Mi smatramo da je bilo dobro da smo prihvatili prvu fazu i da smo sada razgovarali o drugoj fazi“, kazao je Tihić.

On je dodao kako u Stranci za BiH smatraju drukčije te da je to jedan problem o kojem će te dvije stranke stalno razgovarati.

„Kada je u pitanju suradnja s HDZ-om, tu postoji konsenzus da želimo da oba HDZ-a budu dio vlasti. Razlika se pojavljuje: šta ako jedan HDZ ne bude dio vlasti i ne želi biti s drugim. Mislim da ćemo i taj problem riješiti i imamo za njega rješenje koje ćemo predložiti na narednom sastanku u srijedu ili četvrtak u Predsjedništvu BiH“, kazao je.

„Nemamo još liste kandidata za najviše funkcije. Listu će utvrditi nadležni organi Stranke, u skladu s procedurom predviđenom Statutom i Pravilnikom o kadrovskoj politici“, naglasio je Tihić. On je izrazio uvjerenje da će sporazum o koalicionim odnosima biti značajan doprinos ubrzanju formiranja vlasti na svim nivoima.