BiH
0

Tihić: Novom bi se tužbom moglo postaviti pitanje naknade štete

FENA
Komentirajući presudu Haaškog suda u slučaju genocida u Srebrenici, predsjednik SDA BiH Sulejman Tihić, koji je bio na godišnjoj skupštini Glavnog odbora SDA Hrvatske, istaknuo je kako je tom presudom zadovoljan samo djelomično.

"Zadovoljan sam što je to prva presuda kojom je utvrđeno da je tužena strana prekršila Konvenciju o sprječavanju genocida tako što nije spriječila, iako je mogla, genocid u Srebrenici, zato što nije kaznila, a mogla je i trebala je, odgovorne za taj genocid, zato što nije surađivala s Haaškim tribunalom iako je to bila dužna, te zato što nije poštovana privremena mjera suda o sprječavanju ulaska paravojnih i drugih formacija u BiH radi činjenja ratnih zločina", izjavio je Sulejman Tihić, prenosi Hina.

Po njegovim riječima, presudom je jasno utvrđeno kako je Jugoslavija vojno, financijski, materijalno, čak i s postrojbama, pomagala u činjenju ratnih zločina.

Drugi važan dio presude, istaknuo je Tihić, jest taj što je jasno rečeno da su Republika Srpska i njezine vojne i policijske vlasti odgovorne za taj genocid i što su kršile brojne konvencije, među kojima i onu protiv čovječnosti.

Dodao je kako je predmet te tužbe bila isključivo Konvencija o sprječavanju genocida, a novom bi se tužbom, smatra Tihić, moglo postaviti pitanje naknade štete.

"Prostora za takvu tužbu ima jer u odluci Haaškog tribunala stoji da je Jugoslavija opremom, logistički te financijski pomagala Republiku Srpsku, koja bez te pomoći ne bi imala taj kapacitet u BiH", zaključio je predsjednik SDA Sulejman Tihić.

Izrazio je i zadovoljstvo položajem Bošnjaka u Hrvatskoj i ravnopravnim položajem bošnjačkog naroda u skladu s određenim standardima poštovanja prava nacionalnih manjina.

Članovi Glavnog odbora Stranke demokratske akcije Hrvatske (SDA) u subotu su na godišnjoj skupštini u Umagu prihvatili dokument "Bošnjaci u Republici Hrvatskoj 2007.-2011." kojemu je osnovna zadaća osnovati bošnjačko nacionalno vijeće u Hrvatskoj.

Taj će dokument okupiti sve predstavnike bošnjačkih udruga, a prioritet će biti afirmiranje bošnjačkoga nacionalnog imena, istaknuli su čelnici SDA Hrvatske.

Najveći problem Bošnjaka u Hrvatskoj, rekao je predsjednik SDA Hrvatske Šemso Tanković, jest taj što još ima nekih političkih snaga koje ih predstavljaju krivim, to jest zastarjelim imenom Musliman.

"Na naše zadovoljstvo, u nekim sredinama su glede tog pitanja ipak ostvareni pozitivni pomaci", dodao je Tanković.

Ustvrdio je kako u hrvatskoj državnoj upravi ima snažnih otpora da se stara odrednica Musliman po automatizmu promijeni u odrednicu Bošnjak.

Govoreći o uspjesima SDA Hrvatske, istaknuo je da je upravo Sporazum SDA Hrvatske s Vladom premijera Ive Sanadera omogućio da se konačno na zadovoljavajući način riješi pitanje domovnica mnogobrojnih Bošnjaka.

Ocijenivši da je SDA Hrvatske postao prepoznatljivom strankom s kojom i veće političke stranke uspješno surađuju, Šemso Tanković je rekao kako očekuje da će ta stranka nakon idućih parlamentarnih izbora imati barem dva zastupnika u Hrvatskome saboru.