BiH
0

Tihić: Novog mandatara treba da kandidiraju stranke iz RS-a

FENA
Nakon ostavke predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Nikole Špirića, Stranka demokratske akcije (SDA) smatra da mandatara za novi saziv Vijeća treba da kandidiraju političke stranke iz RS-a jer je tako započeo aktuelni mandatni period Vijeća.

„Očekujemo da neko od tih stranaka ponudi kandidata. Da li će to ponovo biti Nikola Špirić ili neko drugi, to je više pitanje za njih“, izjavio je danas u Sarajevu novinarima predsjednik SDA Sulejman Tihić.

„Strankama postojeće parlamentarne većine treba dati priliku da ponovo pokušaju formirati novo Vijeće ministara iako je SDA otvorena i za druge stranke kad je u pitanju formiranje Vijeća“, Tihićeve su riječi.

Na molbu novinara da objasni ovaj stav o „drugim strankama“ kazao je: „Čuli ste da su neke političke snage najavile neučešće u institucijama BiH ako visoki predstavnik za BiH MiroslavLajčak ne promjeni najnovije odluke“.

Sulejman Tihić je zajedno sa Šefikom Džaferovićem zastupao stavove SDA u današnjim razgovorima sa članovima Predsjedništva BiH.

Državno predsjedništvo, nakon ostavke Nikole Špirića danas u Sarajevu vodi konsultacije sa nizom političkih stranaka o imenovanju mandatara za novi saziv Vijeća ministara BiH.