Stav SDA poznat od ranije
0

Tihić: Nisam upoznat o Bosićevom prijedlogu za VM

SRNA
Sulejman Tihić
Sulejman Tihić
Predsjednik SDA Sulejman Tihić izjavio je u sriejdu da nije upoznat o prijedlogu predsjednika SDS-a Mladena Bosića o formiranju Vijeća ministara, a koji će biti predstavljen u Brčkom na narednom sastanku lidera političkih partija, koje su članice kolegijum oba doma Parlamentarne skupštine BiH.

''Nisam upoznat o Bosićevom prijedlogu za formiranje Vijeća ministara, znam samo da smo se svi dogovorili da svako od nas uradi svoju verziju kako vidi implementaciju presude Sejdić - Finci'', rekao je Tihić.

On je napomenuo da je stav SDA od ranije poznat, a to je "aprilski paket", posredan izbor člana Predsjedništva BiH, odnosno izbor delegata u Dom naroda, gdje bi se osiguralo da i  Bošnjaci i Hrvati iz RS budu u Domu naroda, kao i Srbi iz Federacije BiH.

Tihić smatra da je najveća odgovornost za neformiranje Vijeća ministara na SNSD-u i SDP-u, kao pobjedničkim strankama, ali da se ne  može isključiti ni odgovornost ostalih stranaka.

Lider SDS-a Mladen Bosić izjavio je u utorak da će na predstojećem sastanku liderima najjačih stranaka u BiH dati ponudu za koju očekuje da će je, kako kaže, morati prihvatiti ili će to značiti da postoje politički predstavnici koji ne žele da novi Vijeće ministara BiH bude formirano.

Ističući da je optimista uoči sastanka u Brčkom, Bosić, koji je i domaćin nove serije razgovora, smatra da su prethodni razgovori u Sarajevu pokazali da "postoji dovoljno prostora da se riješe političke dileme koje su na stolu".