BiH
0

Tihić: Nisam u cjelosti zadovoljan ovom odlukom

FENA
Predsjednik SDA i bivši član Predsjedništva BiH Sulejman Tihić, koji je danas u Hagu prisustvovao objavljivanju presude po tužbi BiH protiv Srbije i Crne Gore za genocid, izjavio je za Agenciju Fena kako nije u cjelosti zadovoljan ovom odlukom.

Međutim, ipak, dodao je on, Sud je utvrdio da je u BiH počinjen genocid, da su počinjeni masovni zločini, da su za to odgovorne vlasti Republike Srpske, da su tim vlastima pomagali Jugoslavija u vojnom, finansijskom i logističkom smislu.

„Zadovoljan sam ipak činjenicom da je Jugoslavija, odnosno tužena strana, proglašena odgovornom za kršenje Konvencije o sprečavanju genocida jer nisu spriječili, a mogli su spriječiti, zaustaviti ili umanjiti genocid u Srebrenici. Odgovorni su što nisu kaznili počinioce, odgovorni su što nisu surađivali sa Haškim tribunalom i odgovorni su što nisu postupili po privremenoj mjeri toga suda kojom je jasno rečeno da moraju učiniti sve kako bi zaustavili genocid u BiH, privremenoj mjeri od 13.9.'93. godine“, kazao je Tihić.

Nisma zadovoljan, istaknuo je on, što nije utvrđeno da je Jugoslavija izvršilac i što je direktno odgovorna za ovaj genocid.