BiH
0

Tihić nije spreman za ustavne promjene prije izbora

SRNA
Sulejman Tihić
Sulejman Tihić
Predsjednik Stranke demokratske akcije Sulejman Tihić smatra da ova godina, zbog opštih izbora u oktobru, nije dobra za bilo kakve ozbiljne razgovore o ustavnim reformama u BiH, te da zbog svih dosadašnjih neuspjelih pregovora stranačkih lidera nije spreman učestvovati u još jednim takvim razgovorima.

"Mislim da smo propustili šanse od 'aprilskog paketa', zatim realne šanse koje smo imali u 'prudskom procesu', iako smo neke iz njega i iskoristili, a propustili smo i veliku šansu u okviru 'butmirskog procesa' i sada u ovoj godini ne bi trebalo održati nikakve konferencije ili razgovore i ponovo to koristiti za neku izbornu kampanju", rekao je Tihić novinarima u Banjoj Luci.

On  je istakao da je SDA, do sada, vodila realnu politiku dijaloga, kompromisa i dogovora.

Tihić  je naglasio da se, umjesto toga, svi trebaju posvetiti tekućim pitanjima, a da poslije izbora, onaj ko bude imao legitimitet, može razgovorati i rješavati probleme.

Tihić je dodao i da to što međunarodni predstavnici tvrde da zbog izbora ne smije stati put BiH ka evropskim integracijama, ne znači da će oni taj stav imati i u sljedećem razdoblju.

"Stvar je do nas. Mi trebamo sjesti i razgovarati, biti spremni i hrabri činiti kompromise. Mislim da sadašnja generacija aktuelnih političkih lidera nema te spremnosti i hrabrosti, te da ne trebamo gubiti vrijeme na tome", rekao je predsjednik SDA.