Glavni odbor SDA
4

FOTO / Tihić: Nećemo mijenjati našu politiku bili pozicija ili opozicija

FENA
Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) BiH Sulejman Tihić kazao je danas novinarima u Sarajevu da, bez obzira na poziciju u vlasti, ta politička partija ne mijenja svoje strateške pravce, a izlazak iz trenutne političke krize u BiH vidi u prijevremenim izborima.
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
"Nema promjene politike SDA. Bez obzira na to da li bila pozicija ili opozicija, mi ne mijenjamo naše strateške pravce, a to je država BiH ravnopravnih naroda i građana, ravnopravna pozicija bošnjačkog naroda, njegovanje njihove kulture, tradicije i vjere uz istu poziciju i drugih naroda u BiH, te evropski put BiH, kazao je Tihić u pauzi sjednice Glavnog odbor SDA.

Među strateškim pravcima SDA je i zalaganje za članstvo u NATO-u i EU, pronalazak nestalih i dostojanstvena sahrana te procesuiranje odgovornih za ratne zločine.

Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Izlazak iz političke krize u BiH Tihić vidi u prijevremenim izborima "uz ispunjavanje svih ustavnih i zakonskih uvjeta".

Tihić je danas podnio informaciju o aktuelnoj političkoj situaciji koju je na sjednici, zajedno s ocjenama te situacije, kao jedinu tačku dnevnog reda razmatrao i podržao Glavni odbor SDA.

Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Po riječima predsjednika Glavnog odbora SDA Halida Genjca u raspravi članova GO SDA o toj tački dnevnog reda dominiraju ocjene da će "i u vlasti i tamo gdje bude u opoziciji SDA zadržati svoja strateška opredjeljenja".

Naglasio je da je na današnjoj sjednici Glavnog odbora SDA ocijenjeno da se zbog "nepromišljenih, protivustavnih i protivzakonitih poteza predstavnika SDP-a, BiH nalazi u dubokoj političkoj krizi, a štetu prije svega trpe bh. građani".

Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
"Cijenimo da je, zbog tih poteza, u dobroj mjeri oslabljena pozicija bošnjačkog naroda", kazao je Genjac.