Predsjednik SDA o političkoj situaciji
1

Tihić: Ne rješavaju se nagomilani problemi u državi

Piše: J. H.
Sulejman Tihić (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Sulejman Tihić (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Na današnjoj Konvenciji SDA predsjednik te stranke Sulejman Tihić govorio je i o trenutnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini.

Tihić je kazao kako je situacija izuzetno komplicirana sa tendencijom usložnjavanja.

"To traje već nekoliko godina, a posebno je intenzivirano nakon Općih izbora 2010. godine. Od tada je cijela zemlja u stalnim procesima implementacije izbornih rezultata, rekonstrukcija, smjena vlada i ministara, upravnih i nadzornih tijela, direktora...", kazao je predsjednik SDA.

U isto vrijeme, tvrdi Tihić, ne rješavaju se nagomilani problemi u državi. Ovim povodom SDA je ponudila nekoliko rješenja kroz ustavne reforme, kao što je hitno provođenje presue u predmetu Sejdić-Finci, rješenje pitanja državne imovine kroz donošenje zakona o državnoj imovini, donošenje zakona o finansijskoj konsolidaciji privrednih društava u Federaciji BiH, očuvanje kompanije BH Telecom kroz većinsko vlasništvo Federacije BiH.

Tihić je dodao kako ih najveći posao očekuje u Željeznicama Federacije BiH.

Platforma SDA, koju je Tihić predstavio, odnosi se i na vanjsku politiku BiH i euroatlantske integracije, održivi povratak izbjeglica i raseljenih osoba, popis stanovništva i uređenje grada Mostara kao jedinstvenog grada organiziranog sa više jedinica lokalne samouprave, reorganizaciju stranke i podršku radu institucija za borbu protiv kriminala i procesuiranju ratnih zločina.