Pred Parlamentom FBiH
0

Tihić ne pristaje na zahtjeve boraca

Sarajevo-x.com
Foto: Almir Panjeta/Sarajevo-x.com
Foto: Almir Panjeta/Sarajevo-x.com
Protesti Saveza dobitnika najvećih ratnih priznanja i ostalih pripadnika boračke populacije nastavljeni su nakon što se Sulejman Tihić, predsjednik SDA nije složio s jednim dijelom zahtjeva koji su mu upućeni.

Iako je ranije rečeno da je postignut dogovor o smjeni ministra za boračka pitanja Zahida Crnkića, ministra unutrašnjih poslova Muhidina Alića te ispunjavanje prethodnih zahtjeva Saveza, došlo je zaokreta u dogovorima.

Kako je izjavio predsjednik Saveza dobitnika najvećih ratnih priznanja Šerif Patković, taj je sporazum bio dogovoren sa zamjenikom predsjednika SDA Asimom Sarajlićem. I dok su borci čekali pismeno potvrdu pristanka za zahtjeve, do njih je stigla informacija da se Tihić ne slaže sa dijelom zahtjeva.

Nakon toga su pripadnici boračke populacije odlučili nastaviti sa blokadom zgrade Parlamenta FBiH u kojoj je danas održana vanredna sjednica.

Na pregovorima između predstavnika Saveza dobitnika najvećih ratnih priznanja i institucija vlasti Federacije BiH došlo je do novog zaokreta. Naime, predsjednik SDA Sulejman Tihić ne slaže se s jednim dijelom sporazuma za koji je ranije rečeno da je dogovoren.

Patković je najavio da su Zlatni ljiljani i dalje spremni i da neće odustati od ovog sporazuma, ali će izbjegavati bilo kakve izgrede.

Kada je u pitanju smjena ministra unutrašnjih poslova Alića, Patković je rekao da se odustalo od zahtjeva za direktnom smjenom, ali da je potrebno izvršiti analizu da se zaista utvrdi ko je odgovoran za današnje ponašanje policije, koja je prema njegovim riječima onemogućavala dolazak protestanata.

Prema posljednjim informacijama, borci se razilaze, ali poručuju da će se sutra ponovo okupiti na istom mjestu kako bi tražili pristanak vlasti na njihove zahtjeve.

Podsjećamo da su se članovi Saveza i drugi pripadnici boračke populacije okupili pred zgradom Vlade FBiH u Alipašinoj ulici u Sarajevu, ali ih je tamo dočekala prazna zgrada nakon čega su se odlučili uputiti pred zgradu federalnog Parlamenta kako bi tražili ispunjenje svojih zahtjeva.

Povodom današnjeg protesta Saveza dobitnika najvećih ratnih priznanja Federacije Bosne i Hercegovine, koji je od strane organizatora i Federalne uprave policije ocjenjen kao skup najvišeg sigurnosnog rizika, Muhidin Alić, federalni ministar unutrašnjih poslova, i Zlatko Miletić, direktor Federalne uprave policije, izražavaju zadovoljstvo zbog činjenice da tokom protesta nije zabilježen ni najmanji incident niti je došlo do ozljeđivanja nosilaca ratnog priznanja, niti policajaca.