BiH
0

Tihić: Nažalost, nema uspjeha u pregovorima

FENA
Nažalost, nema uspjeha, još uvijek su pozicije udaljene po svim pitanjima - od toga da li će biti jedan predsjednik ili predsjedništvo, do toga da li da izbori budu posredni ili neposredni, izjavio je sinoć za Agenciju FENA predsjednik SDA Sulejman Tihić u pauzi razgovora lidera osam najznačajnijih političkih stranaka u Bosni i Hercegovini o ustavnim promjenama, koji su jučer nastavljeni u Sarajevu.

Kada je riječ o posrednim izborima, znači u parlamentu, jedna strana, prema Tihićevim riječima, zagovara da glasaju klubovi: srpski, bošnjački, hrvatski - za izbor članova predsjedništva i predsjednika itd.

“Nisam optimista jer su razlike konceptualne”, kazao je Tihić, dodajući kako oni iz Republike Srpske žele da Predsjedništvo BiH bude reprezent entiteta, dok on smatra da predsjednik i dva potpredsjednika treba da se biraju neposredno, da ih građani biraju, ili, ako to već čini parlament, da to čine svi poslanici zajedno i da nema razdvajanja po etničkom principu.

Prijedlog predsjednika SDA je kompromisan: da umjesto institucije predsjedništva bude predsjednik i dva potpredsjednika: Predsjednik bi donosio sve odluke, kao pojedinac, samostalno, ili uz suglasnost potpredsjednika, ili uz konsultacije s potpredsjednicima, ili na prijedlog ministra odbrane i ministra vanjskih poslova, ili pak njegovu odluku potvrđuje parlament. Ali, srpska strana insistira isključivo na predsjedništvu.

“To je ono na što mi ne možemo pristati”, dodao je.

Napredak je ipak postignut po pitanju definiranja zaduženja ovlaštenja predsjednika, bio on predsjednik ili predsjednik predsjedništva. Prema toj definiciji, on zastupa državu, imenuje ambasadore, saziva vanredne sjednice Parlamenta BiH i Vijeća ministara, vrši određena imenovanja i daje pomilovanja.

“Ima jedno 13 tačaka koje smo usuglasili. Tu je postignut napredak, ali ipak različito gledamo, jer jedna strana gleda da to bude samo predsjednik, a druga strana da ostane institucija predsjedništva i da te ovlasti ima predsjednik predsjedništva.

Jedna strana su, pojasnio je, iz RS-a, dok je druga strana – SDA, a kazao je da govori za sebe, oni koji imaju dosta ujednačene stavove, a na određeni način i SDP-e, dok je HDZ bliži etničkim kriterijima i principima, a srpska strana je za entitetski i etnički princip.

Očekuje se da će današnji pregovori trajati do kasno uvečer.

Sastanku u Sarajevu, koji se odvija pod pokroviteljstvom Američkog instituta za mir, osim čelnika SDA, SDS-a, HDZ-a, SNSD-a, SDP-a, PDP-a, SBiH i HNZ-a, prisustvuju američki i britanski ambasador u BiH Douglas McElhaney i Matthew Rycroft. Uime Američkog instituta za mir medijator ovih razgovora je Donald Hays. Prethodna runda razgovora u Sarajevu kada su dogovorene određene promjene u sastavu Vijeća ministara BiH održana je 15. i 16. decembra.