BiH
0

Tihić: Nastaviti s odgovornim radom i odnosom prema državi

FENA
Sulejman Tihić (Foto: Arhiv)
Sulejman Tihić (Foto: Arhiv)
Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejman Tihić i članovi Kolegija Stranke održali su danas odvojene radno-konsultativne sastanke s predstavnicima SDA koji su u nekim kantonima obnašali pozicije u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti te predsjednicima uprava i izvršnim direktorima javnih kompanija Federacije BiH.

Razgovarano je o stvarnim razlozima raskidanja koalicije između SDP-a i SDA i konstatirano da je neslaganje u vezi s budžetom BiH za 2012. godinu poslužilo samo kao povod za ovaj nepromišljen i neodgovoran potez SDP-a, prije svega prema državi BiH i svim njenim narodima i građanima, navodi se u saopćenju SDA.

Stvarni razlozi raspada koalicije su kontinuirana nastojanja SDP-a da od SDA napravi koalicionog poslušnika, a ne koalicionog partnera, što SDA zasigurno, ni u ovoj, niti u bilo kojoj drugoj koaliciji, nikada neće biti, ističu u ovoj stranci.

Navodi se da su uzroci stalni pokušaji stavljanja operativnog rada policijskih agencija i organa pod političku kontrolu, neprincipijelne i neadekvatne kadrovske promjene i još prisutan model jednostranog i centraliziranog donošenja odluka prema "praksi Centralnog komiteta KP".

Pitanje budžeta, odnosno globalnog fiskalnog okvira je pitanje opstanka države BiH. Svi sudionici sastanaka jedinstveni su u mišljenju da se radi o antidržavnom fiskalnom okviru koji BiH zaključava za naredne tri godine i ne dozvoljava rebalansiranje državnog budžeta, što u aktualnoj situaciji nedostatka sredstava za rad mnogih agencija i institucija predstavlja i više nego neodgovoran i upitan potez SDP-a.

Predsjednik Tihić je prisutnima kazao da treba nastaviti odgovorno raditi u skladu s dosadašnjom praksom i postignutim rezultatima, te da učine dodatne napore da se trenutne političke razmirice ne bi odrazile na postignuti nivo saradnje i ugrozile ekonomski razvoj sredina i kompanija.