Nakon podizanja optužnice
0

Tihić: 'Nadamo se da će Džaferović podnijeti ostavku'

Piše: A. Jahić
Sulejman Tihić (Foto: Fotoservis)
Sulejman Tihić (Foto: Fotoservis)
Predsjednik stranke SDA Sulejman Tihić je za portal Sarajevo-x.com izjavio da niko ne može iz stranke biti kandidovan niti na jednu poziciju ukoliko je protiv njega podignuta optužnica. On je rekao da ukoliko dođe do podizanja optužnice za vrijeme funkcije, stranka će od te osobe tražiti da podnese ostavku, a ukoliko ne prihvati biće zatraženo razrješenje.

"Mi se nadamo da će Ramiz Džaferović podnijeti ostavku", rekao je Tihić.

Kantonalni sud u Sarajevu potvrdio je juče optužnicu protiv Ramiza Džaferovića, direktora Razvojne banke FBiH.

Optužnica Džaferovića tereti po dvije tačke. Prema prvoj tački optužnice, Džaferović je 1997. godine dok je bio direktor Poreske uprave FBiH prekoračio službena ovlaštenja isključivo zbog interesa Zavoda za platni promet FBiH gdje u isto vrijeme bio član nadzornog odbora.

Džaferović je preuzeo predmete Kantonalnih poreskih ureda - Kantona Sarajevo, Ze-Do kantona, Tuzlanskog kantona, Unsko-sanskog kantona i Bosansko-podrinjskog kantona sa ciljem da spriječi naplatu utvrđene poreske obaveze, a u namjeri da Zavod za platni promet Federacije stekne protivpravnu imovinsku korist.

On je donio i potpisao zaključak kojim je obustavio postupak inspekcijskog nadzora, te obračuna poreza na platu za izvršene isplate na ime potpore na plate, za rad radnika na teret novčanih sredstava. Plate su obračunate i isplaćene u 1996. i 1997. godini, pri čemu se pozvao na zaključak Federalnog ministarstva finansija od 17.02.1997. godine.

Džaferović je tako omogućio Zavodu za platni promet da ne obračuna porez na dodatna primanja i tako stekne protupravnu imovinsku korist u iznosu od 5.112.142 DM.

Time je oštetio budžet Kantona Sarajevo u iznosu od 2.657.279 KM, Ze-Do kantona u iznosu od 1.236.217 KM, Tuzlanski kanton za iznos od 514.867 KM, Unsko-sanski kanton za 649.546 KM i Bosansko-podrinjski kanton za iznos od 54.232 KM.

Druga tačka optužnice Dažferovića tereti da je 20.decembra 1999. godine dok je bio generalni direktor Poreske uprave F BiH, Središnji ured Sarajevo, prekoračujući granice svog službenog ovlaštenja, a rukovodeći se interesima računa Bosansko-podrinjskog kantona donio i potpisao dopunsko rješenje kojim je naložio firmi Energoinvest-Energopetrol Sarajevo da na ime naknade za puteve iz maloprodajne cijene nafte i naftnih derivata izvrši uplatu sredstava u iznosu od 1.648.816 KM na račun budžeta Bosansko-podrinjskog i na taj način donio korist Kantonu u iznosu od 824.791 KM.

Tako je oštetio budžete Federacije za iznos od 741.967 KM, budžet Ze-Do kantona za 82.057 KM i budžet Sarajevskog kantona za iznos od 824.791 KM.

Podsjećamo, protiv Džaferovića, člana stranke SDA, se vodi i istraga u slučaju Razvojne banke. On je osumnjičen da je dodjeljivao kredite Razvojne banke firmama tako što ih je uslovljavao da koriste uslugu njegove revizorske kuće.