Milorad Dodik o sastanku lidera
0

"Tihić može da sanja šta hoće"

FENA
Lider SNSD-a Milorad Dodik izjavio je danas da je RS "neupitna i trajna kategorija, a svaki aranžman koji se bude radio u okviru BiH mora da podrazumijeva i prihvati činjenicu da je RS u političkom i teritorijalnom smislu nedirnuta“.

Reagujući na izjave koje su se pojavile u vezi s tumačenjem jučerašnje zajedničke izjave trojice lidera u vezi s Ustavom BiH, on je na vanrednoj pres-konferenciji kazao da je ta izjava "mogući okvir za kretanje u budućnosti“ te da na sastanku s liderima SDA i HDZ-a Sulejmanom Tihićem i Draganom Čovićem ništa nije konačno dogovoreno, već se govorilo o "mogućoj organizaciji BiH kroz četiri jedinice“.

"Može ih biti četiri, tri, dvije ili koliko god teritorijalnih jedinica, ali jedna od njih mora biti RS, nedirnuta u svom kapacitetu i traži još svojih 0,4 posto jer ih nije dobila utvrđivanjem entitetske linije i to ćemo uraditi u narednom periodu, jer je RS-u pripalo 49 posto teritorije BiH“, kategoričan je Dodik.

To je, kaže, cilj RS-a u nekoj budućoj organizaciji BiH.

Ponovio je i da u Prudskom dogovoru stoji kako će se na ustav djelovati amandmanski, a jučerašnji dogovor je dalji slijed tog sporazuma.

"Svaka dalja operacionalizacija stavova koji su jučer izneseni u zajedničkoj izjavi podrazumijeva ovo o čemu se govorilo i to ne samo jučer, već i na svim sastancima ranije. Ima smisla da razgovaramo ako nije sporna RS i svi kažu da nije sporna“, tvrdi Dodik i dodaje da neće pristati na amandmane na ustav ukoliko to ne podrazumijeva ostanak "nedirnute" RS.

Pozvao se i na izjavu lider SDA Sulejmana Tihića datu ranije, kada je prisustvovao jednoj od sjednica Narodne skupštine RS-a, te rekao da je RS, kako je parafrazirao Dodik, vlasništvo ljudi u RS-u i samo oni mogu da odlučuju o njoj.

Kazao je i da se mogu naći medijske izjave Dragana Čovića u kojima je, kaže, rekao da je RS bolji dio BiH i da RS odlučuje sama o sebi.

Istaknuo je da ne zna kako će ko to tumačiti, ali da on i njegova stranka neće odustati od svojih stavova o postojanju RS-a, koja je, ponovio je trajna kategorija.

Na pitanje da li je tačna izjava da će se BiH sastojati od četiri ekonomske regije rekao je da "Tihić može da sanja šta hoće".

On dodaje da RS jeste ekonomska regija i to "ekonomski samoodrživa, a ako je na to mislio Tihić onda je u pravu".

Dodik je na vanrednoj pres-konferenciji kazao da je "ambicija RS-a da kroz ustavne promjene pojača i vrati nadležnosti koje je imala izvornim Dejtonom“.