BiH
1

Tihić: Mi smo protiv asimetričnog izbora članova Predsjedništva BiH

SRNA
Sulejman Tihić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Sulejman Tihić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Predsjednik SDA Sulejman Tihić danas je u Sarajevu izjavio da SDA neće pristati na asimetrična rješenja izbora članova Predsjedništva BiH u Republici Srpskoj i Federaciji, kao ni na treću izbornu jedinicu.

"Nećemo pristati na asimetrična rješenja da se u Republici Srpskoj bira neposredno, a u Federaciji BiH posredno. Slažemo se da izbor članova Predsjedništva i delegata u Domu naroda BiH i u jednom i u drugom entitetu bude na isti način", istakao je Tihić u izjavi novinarima.

   Prema njegovim riječima, ukoliko se pristane da  se jedan član Predsjedništva bira neposredno, on će imati daleko jači legitimitet u svakom pogledu u odnosu na onu dvojicu koji se biraju posredno.

   "SDA u tom pogledu ima jasan stav – mi smo protiv takvih rješenja", ponovio je Tihić.

   On je najavio da će na sastanku lidera šest političkih stranaka u Mostaru ova stranka predložiti indirektan izbor članova Predsjedništva jer se, uvjeren je, na taj način može obezbijediti i etnička zastupljenost i legitimitet svakog izabranog člana Predsjedništva.

   Govoreći o pitanju usvajanja budžeta BiH za 2012. godinu Tihić tvrdi da na sastanku šestorke u Banjoj Luci, ali ni bilo gdje drugo gdje je učestovao SDA, nije postignut nikakav dogovor u vezi sa budžetom ili fiskalnim okvirom.

   "Svi oni  koji tvrde suprotno ne govore istinu", rekao je Tihić.
   Upitan da li je moguće da šestorka postane petorka Tihić je rekao da SDA nikada neće zbog nekih ministarskih fotelja odstupiti od svojih principa i svoje borbe za BiH.

   "Smatramo da se na budžetu formiraju i padaju vlade. Mi nećemo glasati za ovaj budžet koji znači direktan atak na BiH, rad njenih institucija i euroatlantski put", zaključio je Tihić.