"Na spiskovima fiktivna imena Srba"
0

Tihić: Ključ rješenja za Srebrenicu je da su zakoniti i fer izbori

FENA
Sulejman Tihić
Sulejman Tihić
Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejman Tihić tvrdi da priča o zajedničkom kandidatu svih probosanskih stranaka neće riješiti pitanje Srebrenice i isključiti opasnost da na čelo tog grada dođe osoba koja negira genocid počinjen nad Bošnjacima Podrinja.

U razgovoru za agenciju Anadolija on objašnjava da je ključ rješenja za Srebrenicu da se osiguraju zakoniti i fer izbori te omogući da sve preživjele žrtve genocida, svi građani Srebrenice, ma gdje bili, glasaju na izborima.

Prema njemu, ideja o zajedničkom kandidatu za načelnika Srebrenice je preuranjena i, što je najvažnije, ne rješava problem. Napominje kako pitanje zajedničkog kandidata "jeste pitanje koje trebamo rješavati, ali da prethodno treba biti riješeno pitanje revizije biračkih spiskova, pitanje registracije birača, te osigurana zakonitost samog izbornog procesa u Srebrenici".

"Zajednički kandidat za načelnika Srebrenice ne rješava problem. Pogotovo ako se ne uspije s revizijom registracije na kojoj SDA insistira. Naime, ove godine će se izbori održati po općim pravilima. U 2008. godini, kada smo imali lokalne izbore po posebnim pravilima za Srebrenicu, tada je za sve probosanske stranke glasalo 5.400 građana Srebrenice.

Na izborim 2010. godine, kada se ti izbori nisu održavali po tim pravilima već općim pravilima, samo su 1.200 glasova dobile sve bošnjačke ili probosanske stranke! Mi, dakle, nemamo korist od jednog kandidata, ako u biračkom tijelu Srebrenice imamo 8.000 Srba i, prema aktuelnim podacima, samo 1.800 do sada registriranih Bošnjaka", izjavio je Tihić u razgovoru za Anadoliju.

On navodi da je glavni problem što na biračkim spiskovima u Srebrenici postoji oko 2.000 fiktivnih imena, osoba koje zapravo ne žive u Srebrenici, nego u susjednoj Srbiji.

Odbacio je optužbe ostalih probosanskih stranaka da SDA kroz priču o Ćamilu Durakoviću, kao zajedničkom bošnjačkom kandidatu, ponovo manipulira Srebrenicom.

"Što se tiče zajedničkog kandidata, to jeste stvar oko koje se možemo dogovarati. Naš kandidat jeste Ćamil Duraković, ali to je za nas pitanje drugog reda po važnosti. Mi smo spremni dogovarati se u tom pravcu. Logično je da to bude kandidat i iz SDA, jer je SDA do sada u Srebrenici osvajala oko 70 posto glasova, pa ne vidim razloga zašto nekome smeta naš kandidat", zaključuje Tihić.