Akcija širom Balkana
0

Tihić, Kaplan, Gratz i Tanović potpisali inicijativu za Rekom

FENA
Potpisivanje inicijative u Sarajevu (Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Bosanskohercegovački političari, pripadnici diplomatskog kora, kulturni djelatnici i građani potpisali su danas u Sarajevu inicijativu za osnivanje Regionalne komisije za utvrđivanje činjenica o ratnim zločinima i drugim teškim kršenjima ljudskih prava počinjenim od 1991. do 2001. na prostoru nekadašnje SFRJ (REKOM).

Ista akcija organizirana je i u Zagrebu, Beogradu, Ljubljani, Prištini, Skoplju, Banjoj Luci, Tuzli i Podgorici, a cilj je prikupljanje milion potpisa za podršku REKOM-u.

Inicijativu je danas u Sarajevu potpisao i ministar kulture i sporta Federacije BiH Salmir Kaplan koji je za Agenciju FENA kazao da veoma podržava osnivanje REKOM-a budući da je i sam proveo rat u BiH te da je od 1993. do 2000. godine bio prognanik.

Dodao je da je najbolji način za utvrđivanje činjenica vezanih za rat u BiH regionalni pristup budući da se brojna dokumentacija vezana za zločine počinjene u BiH nalazi u zemljama regiona.

Osnivanje REKOM-a podržao je i predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejman Tihić ističući da je danas ispred sarajevske Katedrale bio i kao žrtva torture u pet logora tokom agresija na BiH kada je bio svjedok brojnim zločinima.

"Osnivanje REKOM-a važno je za prošlost, a posebno je važno za budućnost", kazao je Tihić, dodajući da je sukob na BiH bio regionalni sukob i postoji opravdana potreba za istinom iz cijelog regiona.

Na pitanje novinara da li je region spreman na ovu vrstu saradnje, Tihić je kazao da postoji deklarativno zalaganje za utvrđivanje istine o ratnim zločinima, a putem REKOM-a stvorena je prilika i da Srbija i ostale države regiona to pokažu kroz odluke vlada i parlamenta.

Prokomentirao je da je značajna koincidencija da se danas odvija akcija prikupljanja potpisa i trilateralni sastanak predstavnika BiH, Srbije i Turske u Karađorđevu, a veoma je važno da se u svjetlu sastanka u Karađorđevu krene s utvrđivanjem istine, jer se samo na temeljima istine mogu graditi dobrosusjedski i međunarodni odnosi.

Besima Borić, članica Socijaldemokratske parije (SDP) BiH, podržala je ovu akciju naglašavajući da je prošlo dovoljno vremena te da je REKOM veoma potreban, ali i da je suočavanje s prošlošću jedini pravi put.

Osim njih, inicijativu su potpisali predsjednik Naše stranke Dennis Gratz i bh. oskarovac Danis Tanović.

Od kraja oružanih sukoba na tlu nekadašnje SFRJ ni u jednoj od država nije dovršen popis ubijenih u ratu, a više od 15.000 osoba i dalje se vode kao nestale.