Regionalna istraživačka radionica
0

Tihić-Kadrić: BiH zemlja velikih migracija

FENA
Dvodnevna Regionalna istraživačka radionica o migracijama iz BiH završena je danas u Sarajevu.

Pomoćnica ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH Ruzmira Tihić-Kadrić kazala je novinarima da je Bosna i Hercegovina zemlja velikih migracija, prije svega velike emigracije sa procentom od 38,9 posto u odnosu na ukupnu populaciju.

"Međutim, u BiH je vrlo malo i skoro da nema istraživanja o emigraciji, dok se u svijetu značajan broj istraživača bavi upravo emigracijom, istraživanjem emigracije. Među ovim istraživačima je značajan broj istraživača bosanskogercegovačkog porijekla", kazala je Tihić-Kadrić.

Na radionicu su pozvani istraživači koji se bave ovom oblašću. Među njima su i bh. istraživači koji su stigli iz različitih krajeva svijeta, od Australije, Švedske, Norveške, Austrije, Švicarske, Njemačke...

"Ovo je jako značajno iz više razloga. Istraživanja su nam značajna i zbog kreiranja politika, zbog institucija koje se bave kreiranjem politika. Konkretno, Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH nosi nadležnost za kreiranje politike prema iseljeništvu. Isto tako, druge institucije nose određene druge nadležnosti koji uključuju iseljeništvo kao faktor razvoja", kazala je Tihić-Kadrić.

Dodala je da su istraživanja značajna i za te institucije, za statističke institucije, za akademski te nevladin sektor.

Jedan od rezultata ove radionice, pored umrežavanja, određivanja projekata buduće saradnje, će biti i zbornik radova svih istraživača koji su učestvovali u radionici.

Jedan od učesnika radionice Roland Kostić, direktor Centra za balkanske studije na Univerzitetu Uppsala u Švedskoj je kazao da su istraživanja u ovoj oblasti vrlo bitna.

"Cilj ove radionice je da, pošto imamo istraživače iz cijelog svijeta, vidimo koji su to trendovi u različitim zemljama. Kontekst zemlje primaoca utiče također na aktivnosti ljudi iz BiH, njihovu integraciju.

Da vidimo šta znamo već o tome, koja su polja koja ostaju otvorena, koje su mogućnosti da se dugoročno razvije mreža istraživača iz BiH vani, a također da se razviju mostovi sa BiH, sa istraživačkim institucijama koje se ovdje formiraju ili već postoje da bi mogli da razvijemo zajedničke projekte", kazao je Kostić.

Regionalnu istraživačku radionicu o migracijama iz BiH organizirali su Instrument za tehničku pomoć i razmjenu informacija Evropske komisije (TAIEX), u saradnji s Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice BiH, Švicarskim uredom za saradnju u BiH te u partnerstvu s Institutom za društvena istraživanja Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Sarajevu.