Milorad Dodik
0

"Tihić je najbolji sagovornik"

SRNA
Milorad Dodik i Dragan Čović pred zgradom OHR-a (Fotoservis)
Milorad Dodik i Dragan Čović pred zgradom OHR-a (Fotoservis)
Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik izjavio je danas u Sarajevu da njegova partija ostaje pri onome što je dogovoreno u Prudu u vezi sa državnom imovinom i da je krajnje vrijeme da se to i realizuje.

"Što se tiče ustavnih reformi, i dalje stojim iza onoga što je ranije dogovoreno kao osnovni principi, ali je tačno i da je (lider SDA Sulejman) Tihić pokušao, koristeći jedan dobar ambijent, progurati neke stavove kroz Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH koji nisu bili dogovoreni da idu na taj način", rekao je Dodik novinarima u Sarajevu.

 Lider SNSD-a je ocijenio da je to sve stvar potrebe da ljudi sjednu i razgovaraju o tome.

"Tihić pokušava da opravdava, pod velikom navalom političke javnosti u Sarajevu, činjenicu da je prihvatio popis stanovništva. Nisam nigdje odustao od dogovora da BiH zatraži 500 miliona kredita za pomoć povratku izbjeglih i raseljenih, niti da ne treba usvojiti strategiju za povratak izbjeglih i raseljenih lica, ali tačno je da sam za to da isti tretman imaju i oni koji žele da ostanu na mjestima gdje sada žive i to proizilazi i iz Dejtonskog sporazuma", naglasio je Dodik.

On je dodao da je očigledno da BiH  ima problema sa stand-by aranžmanom sa MMF-om što je, kako je rekao, loša preporuka za bilo kakvo zaduživanje.

 "Nigdje u svojim nastupima SNSD nije odustao da BiH aplicira za 500 miliona kredita, što je veoma dobro, ali na žalost činjenica je da neće biti realizovan stendbaj aranžman sa MMF-om, a ukoliko se on ne realizuje gubi se još i 100 miliona eura od Svjetske banke", rekao je Dodik uoči sastanka sa liderom HDZ-a Draganom Čovićem i visokim predstavnikom Valentinom Inzkom.

Predsjednik SNSD-a istakao je da nije vrijeme za prepucavanje u medijima o ovim pitanjima.

"Tihić je najbolji sagovornik, što se mene tiče, on je mnogo doprinio stabilnosti RS", rekao je Dodik.

Lideri SNSD-a Milorad Dodik, HDZ-a Dragan Čović i visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko završili su današnji sastanak u Sarajevu nakon samo pola sata, jer na planirani nastavak razgovora "prudske trojke" ponovo nije došao lider SDA Sulejman Tihić.

Dodik i Čović su izrazili žaljenje zbog nedolaska Tihića, a Čović je novinarima najavio sastanak osam lidera političkih stranaka iz BiH u nedjelju u Mostaru, uoči zasjedanja Savjeta za implementaciju mira u BiH koji će se održati u ponedeljak.