BiH
0

Tihić iskazao podršku Gradskom odboru SDA u Mostaru

SRNA
Predsjednik SDA Sulejman Tihić iskazao je danas punu podršku Gradskom odboru te stranke u Mostaru u nastojanju da se poboljša položaj Bošnjaka u ovom gradu i spriječi njihova majorizacija, saopšteno je iz SDA.

Povodom odluka Ustavnog suda BiH u vezi sa Statutom grada Mostara, Tihić je danas u Sarajevu razgovarao sa delegacijom mostarskog odbora SDA o stanju i problemima Bošnjaka u tom gradu čija je pozicija, kako kažu, dodatno otežana aktuelnim Statutom.

Na sastanku je zaključeno da će uskoro u Mostaru biti održana posebna sjednica Predsjedništva SDA na kojoj će biti razmatrano funkcionisanje grada i dogovorene dalje aktivnosti. 

Ustavni sud BiH je u novembru 2010. godine ocijenio da su neustavne odredbe prema kojima se u Gradsko vijeće Mostara s područja svake od šest bivših opština bira jednak broj vijećnika, iako one imaju vrlo različit broj birača, a problematična je i činjenica da građani iz centralne upravne gradske zone ne mogu birati predstavnike za Gradsko vijeće.

Klub Bošnjaka u Gradskom vijeću Mostara protivi se provođenju ove odluke Ustavnog suda BiH kojom je zatražena djelimična promjena Statuta Mostara, kojeg je 2004. godine nametnuo tadašnji visoki predstavnik Paddy Ashdown, kao i promjena nekih odredbi Izbornog zakona koje se tiču provođenju izbora na području grada Mostara.