Na sastanku Predsjedništva SDA
76

Tihić i Izetbegović postigli dogovor o Konvenciji stranke

Piše. J. Hadžiahmetović
Foto: Davorin Sekulić/Arhiv/Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Arhiv/Klix.ba
Na sastanku Predsjedništva SDA koji je održan večeras u centrali stranke postignut je dogovor o Konvenciji stranke.

Prema dogovoru Sulejmana Tihića i Bakira Izetbegovića mandat predsjednika stranke trajat će dvije godine, s tim da će Tihić biti predsjednik, a Izetbegović zamjenik predsjednika SDA koja će imati osam potpredsjednika.

Mandat će trajati dvije godine kada će se održati 6. Kongres. Konvencija SDA bi trebala biti održana 9. februara.

Izetbegović i Tihić će do sjednice Glavnog odbora 19. januara utvrditi listu kandidata za osam potpredsjednika SDA.

"Povećali smo broj potpredsjednika sa pet na osam kako bismo zadovoljili određene kadrovske, regionalne, stručne i druge kriterije i kako bi stranka bila što uspješnija i efikasnija, pogotovo u ovom turbulentnom vremenu", kazao je Tihić nakon sjednice koja trajala skoro šest sati.

Izetbegović je kazao kako nema savršenih rješenja ali, dodao je, obzirom na stanje u SDA, današnji dogovor je "dobar kompromis koji će stabilizirati stranku i stanje u BiH".

"On će nam omogućiti da napravimo kvalitetno rukovodstvo koje može iznijeti probleme koji nas čekaju u ovoj i sljedećoj godini", dodao je Izetbegović.

Podsjetimo, Kolegij SDA je na sinoćnjem sastanku sugerirao Predsjedništvu SDA da usvoji inicijativu za odlaganje 6. Kongresa koji je najavljen za 26. maj.

Do sada je bilo različitih kalkulacija oko održavanja stranačkog Kongresa i u tom kontekstu mnogo pitanja, između ostalog i ono da li je pravo vrijeme za promjenu stranačkog vrha. U SDA postoje dvije struje - jedna je za, a druga protiv promjene stranačkog vrha u ovom trenutku.