BiH
0

Tihić: Branković treba da podnese ostavku

SRNA
Predsjednik SDA Sulejman Tihić izjavio je danas nakon sjednice Predsjedništva ove stranke da premijer Federacije BiH Nedžad Branković, protiv koga je Kantonalni sud Sarajevo potvrdio optužnicu koja ga tereti za zloupotrebu položaja, treba da podnese ostavku.

Tihić je rekao da bi Branković u interesu stranke, građana a i njega samoga trebao podnijeti ostavku, prenosi Federalna televizija /FTV/.

"Premijer Branković treba podnijeti ostavku nakon ove optužnice. On ne uživa moje povjerenje. Smatram da ga ono što mu se stavlja na teret u optužnici čini moralno nepodobnim da obavlja tu dužnost", rekao je Tihić.

Potpredsjednik SDA Adnan Terzić rekao je danas Srni da se Predsjedništvo stranke nije odredilo o statusu Brankovića i da će se sa zaključcima sačekati do okončanja žalbenog postupka na optužnicu Kantonalnog suda Sarajevo.

 Predsjednik Vlade FBiH Nedžad Branković juče nije želio da komentariše potvrđivanje optužnice Kantonalnog suda u Sarajevu koja ga tereti za zloupotrebu službenog položaja, niti mogućnost podnošenja ostavke na funkciju premijera.

Kantonalni sud Sarajevo potvrdio je u petak, 24. aprila, optužnicu protiv nekadašnjeg premijera FBiH Edhema Bičakčića i Brankovića, kojom se terete da su zloupotrijebili službeni položaj.

U optužnici se navodi da je riječ o kupovini stana od 132 metra kvadratna za Brankovića u elitnom sarajevskom naselju Ciglane za svega 920 KM. 
Branković je 2000. godine u vrijeme kupovine ovog stana obavljao dužnost direktora kompanije "Energoinvest" Sarajevo, te je, prema optužnici, tom kupovinom oštetio ovu kompaniju za 150.000 KM i budžet FBiH za 114.000 KM.