Suđenje za zločine u Doboju
0

Tiha patnja žrtava torture

FENA
Na suđenju Miodragu Markoviću, optuženom za zločine u Doboju, vještakinje koje je pozvalo Tužilaštvo BiH kazale su da zaštićena svjedokinja Z1 boluje od “hronificiranog PTSP-a” uzrokovanog “traumatskim iskustvom silovanja”.

Alma Bravo-Mehmedbašić, vještakinja neuropsihijatrica, kazala je da je nakon pregleda zaštićene svjedokinje Z1 ustanovila da ona iskazuje tegobe košmarnih snova, nemira, straha, te osjećaje poniženosti i manje vrijednosti.

“Z1 ne boluje od duševnog poremećaja. Radi se o osobi s hronificiranim posttraumatskim stresnim poremećajem (PTSP), sa simptomima ponovnog proživljavanja događaja i pojačane uzbuđenosti na sve što je podsjeća na kritični događaj”, kazala je Bravo-Mehmedbašić.

Tužilaštvo smatra da je optuženi Miodrag Marković, nekadašnji pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS), u julu 1992. u selu Dragalovci (općina Doboj) silovao zaštićenu svjedokinju Z1, koja je tada imala 16 godina.

Z1 je svjedočila u korist Optužbe na ročištu 5. oktobra, kada je u sudnici prepoznala Markovića kao osobu koja ju je silovala.

Doktorica Bravo-Mehmedbašić je istakla da se svjedokinja Z1 nikada nije obraćala ljekaru, niti tražila pomoć u vezi sa svojim psihičkim zdravljem, ali, kako je pojasnila, to je čest slučaj kod žrtava koje su preživjele torturu, a naročito silovanje.

“To je zavjera šutnje i tiha patnja. Žrtve torture tiho pate i vrlo teško govore o tome. Tako da imamo slučajeve da se tek sada ljudi javljaju i pričaju o onome što su preživjeli”, dodala je Bravo-Mehmedbašić.

S ovim nalazom složila se i Elvedina Dervović, klinička psihologinja, koja je kazala da su kod žaštićene svjedokinje Z1 evidentirana “dominantna traumatska iskustva”.

“Sve upućuje na karakteristike PTSP-a, ponovnog proživljavanja traumatskog događaja kroz košmarne snove koji su vezani za traumatsko iskustvo silovanja. Radi se o hronificiranom PTSP-u koji se reaktivirao u suočavanju sa ovim procesom”, pojasnila je Dervović.

Naredno ročište zakazano je za 21. oktobar 2010. godine, kada će Tužilaštvo BiH uložiti materijalne dokaze te okončati svoj dokazni postupak, prenosi BIRN.