BiH
0

TIBiH: Svjetska banka i MMF podržali zahtjev za objavljivanje ugovora o privatizaciji

FENA
Ključni ljudi Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda podržali su zahtjev Transparency Internationala (TI) Bosne i Hercegovine da vlasti u BiH neodložno predoče javnosti ugovore o privatizaciji energetskog sektora i da se smjesta prekine praksa direktnih nagodbi, saopćeno je iz TIBiH.

Predsjedavajući Odbora direktora TIBiH i član globalnog Odbora direktora TI Boris Divjak učestvovao je u Godišnjoj skupštini Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda, te tokom bilateralnih i multilateralnih sastanaka s visokorangiranim zvaničnicima vlada i institucija ukazao na veoma kompleksnu situaciju u kojoj se nalazi mlada bosanskohercegovačka demokratija, vladavina prava i borba protiv alarmantnog nivoa korupcije u zemlji.

Centralni jučerašnji sastanak održan je u zgradi Međunarodne finansijske korporacije (IFC) s grupom eksperata Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda iz energetike. Analizirana je i situacija u BiH nastala netransparentnom privatizacijom rafinerija nafte u Bosanskom Brodu i Modriči, termoelektrana Gacko i Ugljevik, te trenutni tender za privatizaciju Aluminija u Mostaru. Okupljeni zvaničnici obje organizacije i predstavnici još nekoliko ujecajnih međunarodnih nevladinih organizacija, dali su, kako se navodi u saopćenju, punu podršku zahtjevu TIBiH za objavljivanje cjelokupne dokumentacije o prodaji ovih privrednih giganata, te dokumentacije o toku privatizacije Aluminija.

„Međunarodni monetarni fond u svojoj platformi koja se odnosi na sve njene članice, pa tako i BiH, insistira na jasnoći i javnoj dostupnosti ugovora koje vlade sklapaju s privatnim entitetima, a posebno kad su prirodni resursi u pitanju. Ugovori se moraju objaviti, a stvorene sadašnje i buduće fiskalne obaveze moraju biti transparentne i uključene u sve srednjoročne razvojne planove. Kod privatnih-javnih partnerstava, kao što je to slučaj dva RiTE u BiH, Vlada RS-a je dužna objaviti sve pojedinosti ugovora sklopljenih sa češkim Čezom“, istakli su predstavnici MMF-a, pozivajući se na njihovu politiku fiskalne transparentnosti.

Na sastanku koji je organizovao Centar za informacije Svjetske banke, razmatran je nedostatak relevantnih informacija ne samo o finansijskom dijelu ovih privatizacijskih aranžmana nego i nepostojanje podataka o posljedicama po budžet, infrastrukturu, zapošljavanje, obuku, zdravlje i sigurnost građana, izvještavanju i računovodstvenim standardima, odgovornosti po očuvanje okolice, doprinosima lokalnim zajednicama i utjecaju na privredni razvoj uopće.

„Bez adekvatnih odgovora na sva ova pitanja, a koje može pružiti samo privatizaciona dokumentacija, može se pretpostaviti da je posrijedi moguća korupcija vezana uz postojeće radnje, koja obično prati direktne pogodbe u ovom sektoru. Ovakve pretpostavke Vlada može jednostavno demantovati objavljivanjem dokumentacije i ugovora, čime bi otklonila sve nastale sumnje“, potvrdili su eksperti Svjetske banke TIBiH-u. Sastanku je prisustvovao i Lars Thunell, direktor IFC-a i potpredsjednik Svjetske banke.

Divjak je naglasio da je „teško povjerovati da izvršna vlast može imati "obraz da od svojih građana skriva pojedinosti o prodaji državnog vlasništva, dakle vlasništva svih njenih građana, pogotovo kad su u pitanju najveći privredni koncerni zemlje".

Građani imaju pravo da znaju koliku korist ima društvo u cjelini od ovih privatizacionih radnji, odnosno kakve su budžetske obaveze stvorene u njihovo ime kroz direktne pregovore, koji su zaobišli sve transparentne tenderske procedure i o kojima javnost nije dosad saznala gotovo ništa, a služba revizije prima prijetnje zbog istražnih radnji. Ukoliko vlasti nastave da odbijaju objavljivanje ugovora, TIBiH će zatražiti intervenciju tužilaštva i drugih institucija u zemlji, zbog osnovanih sumnji da je u pitanju međunarodni privredni kriminal zastrašujućih razmjera u vidu pranja novca, a bez stvarnih namjera da se obnovi proizvodnja i pokrenu strateška preduzeća. U tim nastojanjima TIBiH može očekivati podršku međunarodnih finansijskih institucija i ključnih evropskih vlada.

Inicijativa za transparentnost u ekstraktivnim industrijama (EITI), koja je osnovana na poticaj britanske vlade, a predsjedava joj Peter Eigen, predsjedavajući Savjetodavnog odbora TI, upravo se bavi objavljivanjem podataka o transakcijama ovog tipa, a snažnu podršku je dobila na tek završenom vašingtonskom samitu ministara finansija zemalja G7. Eigen i Divjak će se sastati krajem sedmice u Denpasaru, Indonezija, kojom prilikom će biti dogovoreni konkretni koraci kojima EITI može pomoći TIBiH-u da vlasti u BiH obaveže na odgovorno i transparentno ponašanje.