BiH
12

TIBiH: Sve više korupcije i sve manje povjerenja u vladavinu zakona

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Globalni barometar korupcije za 2013. godinu svrstao je BiH u sredinu liste, sa 28 posto ispitanika u našoj zemlji koji su priznali da su podmitili nekog službenika.

BiH je tako svrstana u grupu sa Srbijom, Slovačkom, Moldavijom, Grčkom, Litvanijom, Turskom i Irakom.

Nivo korupcije se povećao jer institucije nisu efikasne u borbi protiv ove pošasti, a građani su izgubili povjerenje u institucije za provođenje zakona, saopćeno je iz Transparency Internationala BiH.

Građani svjesni da političari rade u svom interesu

GCB za BiH ove godine je pokazao da većina građana smatra da se nivo korupcije u posljednje dvije godine povećao: 34 posto građana smatra da se mnogo povećao, 31 posto da se povećao malo, a 27 posto da je ostao isti.

Ovo pokazuje da je stav građana da institucije ne vode dovoljno računa o borbi protiv korupcije, što je dokazano i time da 31 posto građana smatra da su vlasti izrazito neučinkovite u borbi protiv korupcije, 39 posto da su neučinkovite, 23 posto da nisu ni učinkovite ni neučinkovite, dok samo šest posto smatra da su učinkovite, a još manje, dva posto da su veoma učinkovite.

S druge strane, većina građana se složila da je država koju vodi nekoliko subjekata koji djeluju u svom ličnom interesu: 21 posto smatra da je u potpunosti vođena ovakvim pojedincima, a 46 posto u velikoj mjeri.

Koliko građana bi prijavilo korupciju?

Građani BiH takođe smatraju da su poznanstva jako bitna ukoliko želite dobiti određene usluge, a ogromna većina, ukupno 85 posto, smatra da korupcija u javnom sektoru predstavlja ozbiljan problem.

Kada je u pitanju prijava korupcije, 63 posto ispitanika je izjavilo da bi korupciju prijavili, a najviše njih 47 posto bi to uradilo preko linije za prijavu korupcije, dok bi se samo 27 posto usudilo da slučaj prijavi direktno instituciji.

Ispitanici koji su izjavili da korupciju ipak ne bi prijavili, njih 37 posto, kao razloge za neprijavljivanje najviše (56 posto) navode da njihova prijava ne bi imala nikakvog efekta, što dodatno potvrđuje nepovjerenje u institucije koje bi trebalo da se bore protiv korupcije.

Veliki broj ličnih iskustava sa korupcijom potvrđuje da je ona postala parazit koji izjeda sve segmente društva, a najveće posljedice ostavlja po građane.

Najkorumpiranije siromašne zemlje

Na listi koju je objavio TI po korupciji se ističu siromašne afričke nacije poput Siera Leonea, gdje je čak 84 posto ispitanika priznalo da je dalo mito. Slijede Liberija, Jemen i Kenija. Sedam od devet zemalja s najviše korupcije u društvu nalazi se u Subsaharskoj Africi.

Najmanje korupcije zabilježeno je u Danskoj, Finskoj, Japanu i Australiji, gdje je stopa manja od jedan posto.

Kad je u pitanju naša regija, najbolje kotira Hrvatska sa 4 posto korupcije, slijedi Slovenija sa šest posto, Kosovo 16 posto, Makedonija 17 i Srbija sa 26 posto. Crna Gora nije bila obuhvaćena istraživanjem.

Građani najkorumpiranijim smatraju političke stranke, a slijede policija, pravosuđe, javni službenici, parlamentarci, zdravstveni radnici i mediji. Posljednji na listi su vjerske institucije i privatni sektor.

Više od polovine ispitanih izjavilo je da se povećan nivo korupcije u posljednje dvije godine. Istraživanje je obuhvatilo 108 zemalja.