BiH
0

TIBiH: Neosnovano poništavanje odluke o sankcioniranju NSRB

FENA
Transparency International Bosne i Hercegovine (TIBiH) smatra da je poništavanje odluke Centralne izborne komisije (CIK) BiH o sankcioniranju Narodne stranke Radom za boljitak neutemeljeno, te da ovakve odluke Apelacionog odjela Suda BiH koče efikasno provođenje Izbornog zakona i Zakona o finansiranju političkih partija BiH.

"Iako je CIK utvrdio jasnu povezanost između kampanje Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva i Narodne stranke radom za boljitak, uključujući i gotovo identičan vizuelni identitet i slogan, te sankcionirao stranku s 10.000 KM, Apelacioni odjel Suda BiH smatra da ove kampanje ipak nisu povezane", ističe ova nevladina organizacija.

Također, podsjećaju i da je navedeno da je ugovor koji je Ministarstvo sklopilo s marketinškom agencijom potpisan dan prije početka izborne godine.

"Međutim, kampanja koju je provelo Ministarstvo, u kojoj se promoviše potpredsjednik NSRZB, započeta je i provedena u toku izborne godine, te čak pred sami početak predizborne kampanje", ukazuje TIBiH.

Osim toga, u odluci Apelacionog odjela se navodi da je CIK zasnovao odluku na medijskim napisima, iako je TIBiH, koji je i podnio prijavu protiv NSRzB, u okviru prijave dostavio ugovore koje je Ministarstvo sklopilo sa S.V. - R.S.A d.o.o. Sarajevo i Tim System d.o.o., te je CIK pored toga bila u posjedu kompletne dokumentacije o provođenju kampanje.

"Uprkos očiglednom kršenju zakona i vidljivim zloupotrebama, odluka CIK-a BiH je poništena, što predstavlja dodatni udarac na povjerenje u pravosuđe BiH i narušava dosljednost u provođenju zakona u nadležnosti CIK-a BiH", naglašava TIBiH.