BiH
0

TI podnio zahtjev za utvrđivanje sukoba interesa u slučaju Brankovića

FENA
Transparency International Bosne i Hercegovine (TIBiH) podnio je Centralnoj izbornoj komisiji zahtjev za utvrđivanje postojanja sukoba interesa u slučaju premijera Federacije BiH Nedžada Brankovića, saopćeno je iz TIBiH.

Kako se navodi, u medijskim istupima premijer Branković potvrdio je da je u kapacitetu premijera Federacije BiH istovremeno i dioničar u Društvu za upravljanje fondom ABDS koji raspolaže imovinom fonda BIG.

Na osnovu toga TIBiH smatra da se u slučaju premijera Brankovića radi o postojanju sukoba interesa, jer je vidljivo da pozicija premijera jednog entiteta s velikim brojem nadležnosti i udjela u vlasništvu u društvu za upravljanje fondom, odnosno njegov privatni interes u fondu može da utječe na zakonitost, otvorenost, objektivnost i nepristrasnost u obavljanju javnih funkcija.

Naravno, Transparency International Bosne i Hercegovine nema nikakve dokaze o tome da li Branković, vođen svojim privatnim interesom, zaista svoj posao u kapacitetu premijera vrši na takav način koji utječe na zakonitost ili nepristrasnost u obavljanju javne funkcije.

  • Na čemu insistiramo je to da postojanje privatnog interesa kod Brankovića može da utječe na njegov rad. Tumačeći ovu odredbu zaključujemo da postojanje privatnog interesa ne mora nužno da utječe na npr. zakonitost postupanja nosioca izvršnih funkcija, već je dovoljno da postoji i mogućnost, bilo praktična, bilo teoretska, kao takva ili privid mogućnosti, prema standardu kako to razumiju treće osobe koje učestvuju u društvima za upravljanje fondovima, pa da se radi o postojanju sukoba interesa, kaže se u saopćenju Transparency Internationala BiH.