BiH
0

TI BiH: Regionalna konferencija o finansiranju izbornih kampanja

FENA
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Transparency International Bosne i Hercegovine organizirat će 30. marta, u Sarajevu regionalnu konferenciju o temi "Finansiranje izbornih kampanja - zakon i praksa".

Konferencija je posvećena transparentnošću finansiranja političkih stranaka i izbornih kampanja te poređenju regionalnih iskustava u ovoj oblasti u odnosu na BiH.

Za danas je planirana i prezentacija izvještaja o izbornoj kampanji za prošlogodišnje opće izbore u BiH, gde će biti upoređeni rezultati monitoringa izborne kampanje s finansijskim izvještajima koje su stranke podnijele Centralnoj izbornoj komisiji (CIK).

Kako su organizatori najavili, na konferenciji će se diskutirati i o preporukama za unapređenje zakonskog okvira s ciljem omogućavanja veće transparentnosti izbornih kampanja, kao i sprečavanja zloupotreba javnih resursa u svrhu predizborne promocije.

Na Konferenciji se očekuje učešće predstavnika zakonodavne i izvršne vlasti u BiH, političkih partija, CIK-a, civilnog društva i medija iz BiH, kao i predstavnika Agencije za borbu protiv korupcije Srbije te organizacija iz regiona koje se bave monitoringom finansiranja kampanja.