Apel Parlamentu
0

TI BiH: Imenovati direktora Agencije za prevenciju korupcije

FENA
Transparency International Bosne i Hercegovine (TIBiH) apelirao je danas na predstavnike Parlamentarne skupštine BiH da što prije imenuju direktora Agencije za prevenciju i koordinaciju borbe protiv korupcije, saopćeno je iz ove organizacije.

Zakon o osnivanju Agencije usvojen je još krajem 2009. godine, a rok za imenovanje direktora i zapošljavanje osoblja bio je u junu 2010.

Iako je prošlo godinu dana od postavljenog roka, direktor još nije imenovan, a Agencija nije osposobljena za rad.

Upravo zbog odugovlačenja s uspostavljanjem Agencije, prekoračeni su i rokovi za ostvarivanje ciljeva zacrtanih u Strategiji za borbu protiv korupcije i pratećem Akcionom planu, koje je parlament također usvojio još 2009. godine.

Iz Transparencyja podsjećaju da su Zakon o Agenciji i Strategija za borbu protiv korupcije bili uvjeti zacrtani u Mapi puta za liberalizaciju viznog režima te se nameće zaključak da su ovi dokumenti usvojeni samo da bi se zadovoljili postavljeni uvjeti, dok nema istinske volje za njihovo provođenje.

"Zbog svega navedenog, te zbog sve veće zabrinutosti nad dramatičnim stepenom korupcije u BiH, TIBiH smatra da je vrijeme da Parlamentarna skupština preuzme odgovornost i ispoštuje zadatke postavljene u dokumentima koje je sama usvojila, te omogući početak rada Agencije za borbu protiv korupcije. U protivnom, izgubit će se još više vremena za primjenu Strategije, te će se ponovo potvrditi praksa po kojoj dokumenti usvojeni od parlamenta ostaju samo mrtvo slovo na papiru", kaže se u saopćenju.