BiH
0

The Times: Karadžić vara Haag

FENA
Ključno suđenje za genocid povezano sa srebreničkim masakrom počelo je u ponedjeljak pred Haškim sudom (ICTY) u sjenci činjenice da u sudnici nisu bile "sive eminencije najtežeg zločina u Evropi nakon Drugoga svjetskog rata" - Radovan Karadžić i Ratko Mladić, piše u utorak londonski Times.

Sedmorica bivših oficira bosanskih Srba pojavila su se na suđenju u Haagu zbog ubistva više od 8.000 bošnjačkih muškaraca i dječaka 1995. u "sistematskom pokušaju" istrebljenja bošnjačke manjine iz istočne Bosne.

Carla del Ponte, glavna tužiteljica UN-ovog suda, izjavila je u uvodnom izlaganju: "Riječi ne mogu opisati veličinu počinjenih zločina i patnju žrtava. Sada je Srebrenica sinonim zla. Nažalost, dvojica ljudi koja bi trebalo da sjede u ovoj sudnici još su na slobodi. Govorim, naravno, o Ratku Mladiću i Radovanu Karadžiću."

Radovan Karadžić, bivši lider bosanskih Srba, i njegov vojni zapovjednik general Ratko Mladić optuženi su za krivičnu dgovornost nadređenoga za pokolj.

Del Ponte je okrivila srbijansku vladu za njihovo nehapšenje, navodeći njezino skandalozno odbijanje da uhapsi generala Mladića, koga mnogi Srbi smatraju narodnim herojem, piše Times.

Uspjeh suđenja je od vitalnog značaja za pokušaje UN-a da se ratni zločinci suoče s pravdom po međunarodnom pravu.

To je najveće zajedničko suđenje pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju, s petoricom optuženih - Ljubišom Bearom, Vujadinom Popovićem, Ljubomirom Borovčaninom, Vinkom Pandurevićem i Dragom Nikolićem - optuženim za genocid. Dvojica ostalih, Radivoje Miletić i Milan Gvero, optužena su za blokadu snabdijevanja Srebrenice. Svi su se izjasnili da nisu krivi.

Optuženi su nijemo sjedili i nisu pokazivali nikave emocije dok je Del Ponte opisivala ono što je nazvala završnom fazom širokoga zločinačkog plana da se trajno istrijebi bošnjačko stanovništvo.

"Bespomoćni muškarci i dječaci pogubljeni su pred streljačkim vodovima, pokopani u masovnim grobnicama i ponovo ukopovani u pokušaju sakrivanja istine pred svijetom", kazala je.

Peter McCloskey, još jedan tužitelj, poručio je ICTY-u da je tokom dva dana jula ubijeno na hiljade Bošnjaka zatočenih u jednom skladištu.

"Ubijanje se odvijalo satima i satima. Muškarci i dječaci stavljeni su užasnu siituaciju. Oni su premlaćivani, izgladnjivani i konačno ubijani", kazao je.

Haški sud je do sada osudio šest osoba u vezi sa zločinom u Srebrenici, a jedna presuda je za djelo genocida, piše Times.