BiH
0

The Independent se oprašta od Jacquesa Chiraca

FENA
Jacques Chirac; Foto: Reuters
Jacques Chirac; Foto: Reuters
Britanski The Independent se u srijedu oprašta od francuskog predsjednika Jacquesa Chiraca, koji će ključeve Jelisejske palače danas predati Nicolasu Sarkozyju.

Čovjeku koji je 40 godina proveo u prvim borbenim redovima francuske politike penzija neće lako pasti. Chirac je 12 godina bio predsjednik, imao je dva premijerska mandata i 18 godina je bio gradonačelnik Pariza. Nijedan drugi savremeni političar u razvijenom svijetu nije bio toliko politički dugovječan.

Jacques Chirac je veza između De Gaullea i Sarkozyja, Wilsona i Blaira, Johnsona i Busha mlađeg, što je samo po sebi nevjerovatno. Cinici bi na to dodali kako je nevjerovatno da je u tako dugoj karijeri ostvario tako malo, ocjenjuje Independent.

The Guardian se osvrće na najveće uspjehe i neuspjehe Jacquesa Chiraca.

U prvu kategoriju Guardian je uvrstio Chiracovo principijelno protivljenje ratu u Iraku, njegovo izvinjenje za kolaboraciju višijevske Francuske s nacistima pri deportaciji Jevreja u Drugome svjetskom ratu i odlučnu odbranu poljoprivrednih subvencija unutar Evropske unije.

U kategoriji neuspjeha na prvom mjestu je Chiracova katastrofalno pogrešna procjena raspoloženja nacije prema Evropskoj uniji i odluka da ustav EU-a stavi na referendum. Rezultat je bilo jasno "ne", i to ne samo u Francuskoj već i u Holandiji.

Guardian Chiraca također optužuje da nije riješio pitanje nezaposlenosti među mladima i problem diskriminacije, te da je sporo reagirao na nasilje koje je 2005. godine izbilo u pretežno imigrantskim četvrtima velikih francuskih gradova.