BiH
0

The Independent protiv "balkanizacije" Balkana

FENA
Referendum u Crnoj Gori i balkanska pitanja u subotu i dalje zanimaju britanske dnevne listove.

Nakon crnogorskog izjašnjavanja u prilog nezavisnosti od Titove Jugoslavije za Zapad prihvatljivog lica Istočne Evrope nema više. Zamijenile su ga državice čiji se broj neprekidno umnožava, koje prije pripadaju svijetu strip-junaka Tintina, nego modernoj Evropi, piše u Independentu.

Ovaj list premijera Crne Gore Mila Đukanovića opisuje kao mišićavka u prugastom odijelu, nekadašnjeg komunista i apostola srpskog ekspanzionizma, a sada crnogorskog nacionalista koji neprekidno govori o srpskom uplitanju.

Ruski kapital je ušao na crnogorski Jadran, ustvari, tvrdi Independent pozivajući se na svjedočenje talijanskog mafijaša, a kasnije policijskog doušnika Gerarda Cuoma, Đukanović je jedan od bosova šverca cigareta. List primjećuje da crnogorski premijer ove optužbe demantira, ali i da je nemoguće osigurati njegov iskaz pred sudom zbog imuniteta koji uživa.

Indipendent ukazuje i da je veliki dio crnogorske obale u ruskim rukama, kao i da je, kako tvrdi, jedinu tvornicu u Crnoj Gori - aluminijumski kombinat u Podgorici - kupio ruski oligarh Oleg Deripaska, dok je u novoj državi samo 120 hiljada ljudi legalno zaposleno, a ostali rade na crno ili se bave švercom.

Međutim, nije Crna Gora jedina, po definiciji jednog diplomata, "suverena kleptokratija" - mini država, koju vode bogati kriminalci na dobrobit drugih bogatih kriminalaca. Još bolji primjer je Kosovo, tvrdi Independent, gdje po riječima bivšeg ombudsmana Mareka Novickog pravu vlast ima kriminalna država.

Indipendent upozorava i da će vjerovatnim otcjepljenjem Kosova od Srbije biti stvoren presedan koji će pospješiti daljnje cjepkanje bivše Jugoslavije, jer aspiracija za odvajanje, primjećuje list, imaju Srbi na sjeveru i Albanci na jugu Crne Gore, Republika srpska, Srbi na sjeveru Kosova i Albanci na zapadu Makedonije.

Niko nije mogao zamisliti da će balkanizacija Balkana otići tako daleko, piše Independent u subotu.