BiH
0

The Independent: "Medalje za nečast"

FENA
Nekoliko britanskih listova osvrće se u srijedu na odluku holandske vlade da odlikuje vojnike odgovorne za sigurnost u Srebrenici 1995. godine.

Diplomatski urednik The Timesa piše da je Predsjedništvo BiH uložilo protest holanskom ambasadoru u Sarajevu, dok istovremeno raste nezadovoljstvo među preživjelima i rođacima žrtava toga najvećeg krvoprolića u Evropi još od Drugoga svjetskog rata.

Times prenosi i stav lorda Paddyja Ashdowna, bivšega viskog predstavnika u BiH, koji kaže da shvata ljutnju koju je izazvalo dodjeljivanje vojnih odličja vojnicima holandskog bataljona, ali da ona nije usmjerena na pravu adresu, jer su svi vojnici NATO-a koji su služili u BiH dobili medalje.

"Pravi krivci za masakr u Srebrenici nisu jadni vojnici na terenu ni Ujedinjene nacije, već lideri Zapada koji su odlučili da ne zaštite sigurne zone", kazao je lord Ashdown, prenosi Times.

Dnevnik The Independent se slaže s ocjenom da Holanđani nisu bili ti koji su, kako se navodi, izdali Srebrenicu. To su uradili izaslanik UN-a Jasushi Akashi i zapovjednik UNPROFOR-a general Bernard Janvier, jer nisu odbrili zračne udare na položaje vojske bosanskih Srba, što je izvalo bijes britanskog zapovjednika u BiH Ruperta Smitha.

No, dodaje list, Akashi i Janvier samo su odražavali gotovo jedinstven stav vlasti u Londonu, u sjedištu UN-a u New Yorku, kao i u Parizu i Moskvi, da je pobjeda Srbije u ratovima u bivšoj Jugoslaviji potpuno zagarantirana, te da je uzaludan otpor Bošnjaka koji se s tim ne mogu pomiriti.

U to vrijeme, podsjeća Independent, zalaganje američkog predsjednika Billa Clintona za zračne udare u većini prijestonica zemalja NATO-a s prezirom se odbacivalo kao puka fantazija.

U uredničkom komentaru pod naslovom "Medalje za nečast" Independent piše da je Srebrenica jedna od najsramotnijih epizoda u historiji međunarodnih mirovnih operacija i da se to krvoproliće moglo i moralo spriječiti.

Odluka holandske vlade da odlikuje vojnike koji nisu izvršili svoj zadatak, mada je pitanje da li bi iko drugi u tome bio uspio, otvara pitanje da li je iz slučaja Srebrenice zaista izvučena pouka, zaključuje autor redakcijskog komentara u Independentu.