BiH
0

The Guardian: Bosansko oružje za iračku armiju... ili možda ipak ne?

FENA
"Tajni američki posao s oružjem" naslov je teksta u Guardianu koji u petak piše da je Pentagon tokom protekle dvije godine iz Bosne i Hercegovine u Irak izvezao hiljade komada vatrenog oružja koristeći za to mrežu privatnih kompanija.

A jedna od njih je, tvrdi list, kao firma za krijumčarenje oružja na crnoj listi i Washingtona i Ujedinjenih natoda.

Prema izvještaju Amnesty Internationala, američka vlada je organizirala isporuku dvjesta hiljada automatskih pušaka kalašnjikov iz BiH u Irak, ali i pored tvrdnji da je oružje bilo namijenjeno mladoj iračkoj vojsci, nema dokaza da su automatske puške stigle do krajnjeg korisnika.

Dok visoki zapadni zvaničnici u BiH strahuju da je dio oružja, nabavljenog inače po najnižoj mogućoj cijeni, možda pao u pogrešne ruke, dužnosnici NATO-a tvrde da je riječ o najvećoj isporuci naoružanja iz tog dijela bivše Jugoslavije nakon Drugoga svjetskog rata.

Guardian piše i da su evropska administracija u BiH i nevladine organizacije angažirane na skladištenju i uništenju iz rata preostalog oružja bijesni na Washington što je tajnom operacijom isporuke oružja za Irak potkopao program razoružavanja u BiH.

Teško je, kaže jedan od britanskih stručnjaka zaduženih za tu oblast, uvjeriti ljude da unište oružje kada svi čuvaju ono što imaju čekajući na Ujka Sama da dođe sa šakom dolara.

Guardian piše da su neke od firmi koje su pod pokroviteljstvom Pentagona radile na ovom poslu prije četiri godine bile uključene i u tajne isporuke naoružanja iz Srbije i BiH Liberiji i Saddamu Husseinu.

Amnesty International tvrdi, pozivajući se na izjave nadležnih u Iraku, uključujući i američkog generala neposredno odgovornog za opremanje iračke vojske, da u Irak nije stiglo nikakvo oružje iz BiH, piše Guardian.